Нов пътен знак ще дава дава информация за място или пътен участък, на който контролът за спазването на правилата за движение се осъществява чрез стационарни или мобилни камери, става ясно от промените в Закона за движение по пътищата, които Министерският съвет прие днес.

С промените се въвежда задължително изискване зелената светлина, която разрешава преминаване през платното за движение на пешеходците, да се съпровожда от звуков сигнал за улеснение на незрящите пешеходци. Регламентира се и монтирането на устройство за отчитане на времетраенето, в обратен ред, на зеления и на червения сигнал на кръстовища с интензивно движение.

С гратисен период до 1 май 2016 г. се изисква всички пътни знаци да бъдат подменени със светлоотразяващи. В съответствие с измененията някои пътни знаци, когато се поставят на участъци с концентрация на пътнотранспортни произшествия, могат да имат допълнителен контур или основа с жълтозелен флуорисцентен светлоотразителен фон.

Въвежда се и изискване пътната маркировка за въвеждане на временна организация и безопасност на движението да се изпълнява с оранжев цвят. Линията за очертаване на края на пътното платно вече трябва да бъде непрекъсната с цел осигуряване на по-безопасни условия на движение при намалена видимост.

Промените ще влязат в сила 3 месеца след публикуването им в "Държавен вестник", защото заради тях ще се наложи изработването на нови въпроси и документация за шофьорските курсове.