"Напоследък президентът често казва неща, които не са верни. Когато говори за изкривена история, много често неговите аргументи всъщност се базират на изкривената история, а не на истинската история на България."

Това каза в петък премиерът Николай Денков, който все повече втвърдява тона към президента Румен Радев. Той коментира  посланията на Радев, който все още е в Ню Йорк, посветени на Деня на независимостта. В поздравлението си във фейсбук президентът обяви, че се правят опити за подмяна на историята ни, а държавността отстъпва пред чужди интереси и зависимости.

"Денят на Независимостта е забележителен урок за това, че единението и волята са пътят за постигане на националните идеали и защитата на българския интерес. Той е още по-важен днес, когато се борим с множество кризи, проблемите на обществото се заглушават, когато се правят опити за подмяна на историята ни, а държавността отстъпва пред чужди интереси и зависимости", написа той.

Премиерът участва в церемонията пред Паметника на Независимостта в София по повод 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България.

Президентът знае, че има уговорена визита в Австрия

Денков опроверга и друга поредица от упреци от страна на Радев, дошли отново от САЩ, където той е на сесия на Общото събрание на ООН. Според президента правителството е неактивно и не прави нищо за дипломатически усилия, с които да промени позицията на Нидерландия и особено на Австрия за Шенген. Премиерът трябвало да направи визита във Виена възможно по-скоро. 

Денков реагира, че всеки ден кабинетът води разговори и преговори, има план как да действа. Той съобщи, че отпреди два месеца има уговорено посещение в Австрия, за което президентът знае.

Дискусията за службите е в парламента

"Дискусията за службите се води в Народното събрание, тя трябва да е силно експертна", коментира той и друга актуална тема - предложението за сливането на спецслужбите в една.

Думите му бяха отново реплика - този път на вицепрезидентката Илияна Йотова. По-рано днес във Велико Търново тя обяви, че недоверие в службите изказват хора, които искат да сложат ръка върху тях, но по думите ѝ президентът Румен Радев няма да допусне това. 

"Тези 20 закона, които поставихме в списък в първите дни на Народното събрание, службите не бяха в този списък", припомни премиерът.

"Знаем, че имаме слабост там, но тази дискусия трябва да продължи с експерти, които са работили в службите. Искам първо експертите да си подредят мнението, след това ще бъде взето политическото решение", обясни още Денков. 

Той даде да се разбере, че подкрепа от партии като ГЕРБ и ДПС и в изказвания на Бойко Борисов и Делян Пеевски не го притеснява.

"Няма нищо лошо кабинетът да получава подкрепа, когато изпълнява програмата си и тя е с ясни цели", прибягна той до дежурния отговор напоследък от ПП-ДБ. „Ако някой започне да подменя или променя целите и задачите, това вече е друг разговор“, уточни още. 

„Тези дни имах трудни преговори и търсене на съгласие по това как трябва да се променят едни от най-трудните сектори в България – енергетика, аграрният сектор, имах среща и с представителите на хотелиерите и ресторантьорите, припомни премиерът. Трябва да видим кои са най-тежките проблеми и да ги използваме като възможности. Това е начинът, по който подхождаме в тези разговори, има чуваемост и тя ни помага да търсим заедно решение“, добави.