"Военното разузнаване работи изключително добре и е много важна структура на системата на Министерството на отбраната, не виждам как може бъде извадено от МО."

Това каза пред журналисти в петък ресорният министър Тодор Тагарев като на практика се обяви против идеята за обща шапка, която да обединява спецслужбите, предложение, лансирано от Атанас Атанасов. Тагарев добави, че е във всекидневен контакт с ръководството на военното разузнаване, защото войната е много близко до страната ни. 

"Вариантите, които ще потърсят депутатите, трябва да осигурят функциониране на тази част от разузнавателните ни структури в интерес на отбраната, армията и министъра на отбраната, без значение кой е той", коментира още той, цитиран от БТА.

Вчера политическите сили в Народното събрание коментираха в кулоарите идеята на Атанасов („Продължаваме промяната-Демократична България“) да се обединят в една служба Държавна агенция „Разузнаване“ и „Военно разузнаване“.

По думите на Тагарев "НАТО е ангажирано със сигурността в Черно море, без да присъства с военни кораби, но присъства със самолети, разузнавателна информация".

Министърът на отбраната Тодор Тагарев откри днес във Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) "Георги Бенковски" в Долна Митрополия първото лицензирано хеликоптерно летище за обучение и оперативна база за спешна медицинска помощ по въздуха (Helicopter Emergency Medical Service - HEMS).