Едно непопулярно мнение:

Премиерът Денков направи “показно̀” как се управляват кризи в парламентарна република с нестабилно мнозинство. С преговори и търсене на разумен баланс - и със земеделците, и с миньорските синдикати.

ГЕРБ/ДПС предизвикаха протеста с ловка парламентарна хватка, логистично подкрепиха организацията му, а политически - посланията му. И после зачакаха “да се намесят”, по думите на главния трол* на Републиката.

Петата колона пък направо изпадна в нездрав ентусиазъм и замечта за оставки и парламентарна криза, зареди оръдията с фейка и опорките и пусна зам. председателя Костадин да “яха” трактори.

В крайна сметка Костадин беше унизително напъден, ГЕРБ/ДПС останаха да чакат провала на преговорите и часа на “намесата” си и се задоволиха с тролене пред парламентарните камери.

Николай Денков проведе преговори и постигна споразумения и с двете протестиращи групи в рамките на броени часове.

Споразумението със земеделците е вероятно временен компромис, поради огромните проблеми и вътрешни противоречия в сектора и на национално, и на европейско ниво.

Съгласието за пътна карта за прехода на въглищните региони е обаче исторически успех - тук един премиер на три месеца, без мнозинство и без ясна подкрепа дори от своята партия, постигна повече от всички от Станишев включително досега.

*Разбира се, имам предвид народния представител г-н Пеевски, който прекрасно използва изострената чувствителност на българските демократи, за да създава впечатление, че от него зависи нещо друго, освен спокойствието на народния представител г-н Борисов.

Коментарът е от профила на Радан Кънев във фейсбук. Заглавието е на редакцията