Ръководителят на Главното разузнавателно управление (ГУР) на Украйна Кирило Буданов заяви, че по време на атаката срещу щаба на руския Черноморски флот в Севастопол на 22 септември са убити девет души, а други 16 са ранени, съобщи "Гласът на Америка".

Редица украински и руски медии в "Телеграм" съобщиха за вероятната смърт на командващия руския Черноморски флот адмирал Виктор Соколов. 

Соколов придобива слава през 2016 г., когато като ръководи операции на руския Северен флот край бреговете на Сирия. През януари 2020 г. напуска поста си на заместник-командир на Северния флот, за да поеме новата си роля на началник на Военноморската академия "Н. Г. Кузнецов".

През август 2022 г. по време на руската инвазия в Украйна през 2022 г. той пое командването на Черноморския флот.

Ако слуховете се окажат истина, адмирал Соколов ще бъде най-високопоставеният руски офицер, убит във войната досега. Буданов и ГУР обаче не разполагат с информация, която да потвърди смъртта на военния командир.

"Сред ранените е командващият групировката на руските Въоръжени сили в запорожското направление през юни 2023 г. генерал-полковник Александър Романчук, той е в много тежко състояние. А също и заместник-началника на Общовойсковата академия на руските Въоръжени сили генерал Олег Цеков, който е в безсъзнание", обясни Буданов.

Руското министерство на отбраната съобщи, че един човек е бил убит при атаката. По-късно промени позицията си и посочи, че има само един човек в неизвестност.

На 22 септември бе нанесен удар по щаба на Черноморския флот. Предполага се, че украинците са използвали британска ракета с голям обсег "Сторм Шадоу".

Според назначения от Русия губернатор на Севастопол Михаил Развожаев ракетен фрагмент е паднал и близо до театър.