След няколко години "пауза" покрай полу-мандата на Иван Гешев, прокуратурата, МВР и ДАНС отново ще имат съвместно звено във връзка с изборите. Това става ясно от официално съобщение на институциите.

И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и председателят на ДАНС Пламен Тончев са подписали съвместна заповед, която регламентира "действията на институциите за гарантиране на политическите права на гражданите и за осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с  изборите за общински съветници и кметове, насрочени за 29.10.2023 г."

Със заповедта се създава Национално междуведомствено звено, което да координира дейността на ПРБ, МВР и ДАНС по време на предизборната кампания, в самия изборен ден и до официалното обявяване от ЦИК на окончателните резултати.

Ръководител на звеното ще бъде зам.-главната прокурорка Мария Павлова.

Традицията бе прекъсната от първите избори, които ГЕРБ изгуби и след като Бойко Рашков стана МВР шеф. Тогава той изрази директно притесненията си и разпореди МВР да не информира прокуратурата в реално време в кои махали "влиза", атакувайки превантивно търговците на гласове (случайно или не, на следващите изобри ГЕРБ претърпя крушение с около 120 000 гласа, б.р. на Клуб Z).

После практиката да не се подписват съвместни меморандуми бе продъжена от Иван Демерджиев. Той пък защитаваше тезата, че сътрудничеството на МВР и прокуратурата в рамките на предварителни проверки и досъдебни производства е достатъчно ясно нормирано законово в НПК, ЗМВР и на други места и няма никаква нужда от изрични междуведомствени звена.

Ето и оригиналното съобщение на прокуратурата от днес:

И.ф. главен прокурор, министърът на вътрешните работи и председателят на ДАНС подписаха съвместна заповед за създаване на Национално междуведомствено звено във връзка с изборите за местна власт

Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев подписаха съвместна заповед, която регламентира действията на институциите за гарантиране на политическите права на гражданите и за осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с  изборите за общински съветници и кметове, насрочени за 29.10.2023 г.

Със заповедта се създава Национално междуведомствено звено, което да координира дейността на ПРБ, МВР и ДАНС за ефективно взаимодействие на институциите по време на предизборната кампания, в самия изборен ден и до официалното обявяване от ЦИК на окончателните резултати от изборите. То ще се ръководи от Мария Павлова, заместник главен прокурор при ВКП. В него ще участват прокурори от ВКП, главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев, директорът на ГДНП-МВР – главен комисар Атанас Илков, Деньо Денев, заместник председател на ДАНС и др.

Звеното ще оказва методическа помощ на съответните органи при изпълнение на техните правомощия, ще извършва координация и обмен на информация с Централната избирателна комисия, с областните междуведомствени звена в страната, както и анализ на получената информация от дежурните звена в ПРБ, МВР и ДАНС.

Междуведомственото звено следва да действа от деня на откриване на предизборната кампания и да приключи своята работа 30 дни след официалното обявяване от ЦИК на окончателните изборни резултати.