Регистрациите на кандидатите за местния вот приключиха - а след дни започва едномесечната предизборна кампания преди местния вот в края на октомври. 

Подготвихме за вас списък с всички кандидати за кметове на областните центрове в страната на основните парламентарни партии, като са налице и изключения, независими кандидати, подкрепени от широки местни коалиции, които са настоящи кметове или са получили подкрепа от големите партии. Налице е и кратък преглед на ситуацията във всеки голям град и какво можем да очакваме на предстоящия вот.

Разбира се - с уговорката, че всичко може да се случи в следващите 4 седмици и половина.

София

ГЕРБ: Антон Хекимян

ПП-ДБ: Васил Терзиев

"Възраждане": Деян Николов

БСП: Ваня Григорова

"Има такъв народ": Ивайло Вълчев

Сред парламентарно представените партии единствено ДПС не номинира свой кандидат за кмет. Очаква се основният сблъсък да е между първия и последния обявен кандидат - Васил Терзиев (номинация на голямо обединение, включващо и "Спаси София") и "необичайната" кандидатура на вече бившия журналист Антон Хекимян. Някои десни, разочаровани от произхода на Терзиев, са убедени и в шансовете на независимия Вили Лилков, но анализаторите не му дават сериозен процент срещу партийните кандидати.

Благоевград

ГЕРБ: Илко Стоянов

ПП-ДБ: Методи Байкушев

"Възраждане": Цвета Рангелова

БСП: Николай Шушков

"Има такъв народ": Станислав Богдански

Благоевград отбелязва рекорд по кандидат-кметове - цели 12 ще се състезават на първи тур. Освен гореизброените кандидати, издигнати или подкрепени от основните партии, в надпреварата са и Румен Томов, който спечели поста през 2019 г. с подкрепата на БСП, но го загуби заради незаличена навреме фирма, и Атанас Камбитов, изкарал два мандата като кмет от ГЕРБ, сега с партията на Цветан Цветанов.

Бургас

ГЕРБ: Димитър Николов 

ПП: Константин Бачийски

ДБ: Димитър Найденов

"Възраждане": Тодор Ангелов

БСП: Станимир Баев

"Има такъв народ": Тодор Иванов

В Бургас обединението ПП-ДБ не успя да се обедини около общ кандидат, а кандидатите и на двете партии не са регистрирани от тях - Бачийски е кандидат на собствената си партия СЕК, а Найденов е издигнат от инициативен комитет. Много е вероятно Димитър Николов да спечели пореден мандат за ГЕРБ.

Варна

ГЕРБ: Иван Портних

ПП-ДБ: Благомир Коцев

"Възраждане": Коста Стоянов

БСП: Павел Раличков

"Има такъв народ": Ивайло Костадинов

Иван Портних и Благомир Коцев ще е очакваният сблъсък във Варна, като досегашният кмет преди дни се нахвърли с обвинения срещу кандидата на ПП-ДБ и бивш областен управител.

Велико Търново

ГЕРБ: Даниел Панов

ПП-ДБ: Йордан Терзийски

"Възраждане": Стилян Найденов

БСП: Ирена Стасинопулу

"Има такъв народ": Момчил Иванов

Даниел Панов се бори за четвърти мандат, като при последните два вота спечели със солидна преднина още на първи тур. Постижение за всеки друг кандидат би било дори да се изправи срещу него на балотаж.

Видин

ГЕРБ: Александър Матеев

ПП-ДБ: Любен Иванов

"Възраждане": Стефан Стефанов

БСП: Иван Николов

"Има такъв народ": Милен Милчев

За поста във Видин се борят нови лица - последните двама кметове, на СДС и ГЕРБ преди това, вече не играят в местната политика. Ако се съди по симпатиите на видинчани през последното десетилетие, основният сблъсък ще е между кандидатите на ГЕРБ и ПП-ДБ.

Враца

ГЕРБ: Калин Каменов

ПП-ДБ: Кирил Кунгалов

"Възраждане": Ивайло Папов

БСП: Иван Иванов

"Има такъв народ": Цветан Борисов

Калин Каменов вече е два мандата кмет на града от ГЕРБ, като на последния вот спечели още на първи тур с над 72% от гласовете - детронирането му изглежда като сериозно предизвикателство.

Габрово

ГЕРБ: Таня Христова

ПП-ДБ: Ралица Манолова

"Възраждане": Даниел Петров

БСП: Николай Косев

ДПС: Мелекбер Велева

Таня Христова ще се бори за четвърти мандат в Габрово, като последния път спечели още на първи тур - а втори беше кандидат на БСП. Сега левицата пробва с нов кандидат.

Добрич

ГЕРБ: Красимир Николов

ПП-ДБ: Йорданка Костадинова

"Възраждане": Георги Джендов

БСП: Стоян Люцканов

ДПС: Нежля Амди-Ганева

"Има такъв народ": Йордан Йорданов

Настоящият кмет Йордан Йорданов се ползва с подкрепата на само една парламентарна партия - ИТН, но всъщност е лидер на Движение "България на гражданите", с чиято подкрепа надделя пред 4 години срещу ГЕРБ. Подкрепят го още НДСВ, "Глас народен" и ВМРО, но ГЕРБ и ПП-ДБ имат нови играчи в града.

Кърджали

ГЕРБ: Никола Чанев

ПП-ДБ: Радослав Милев

"Възраждане": Даниела Петрова

БСП: Константина Карабоюкова

ДПС: Ерол Мюмюн

ДПС изненада всички с решението да не издига досегашния кмет, управлявал в продължение на 20 години, Хасан Азис и да предложи нов кандидат - Ерол Мюмюн, познат досега като общински съветник. Има ли шанс Кърджали да спре да бъде бастион на Движението? Едва ли.

Кюстендил

ГЕРБ: Петър Паунов

ПП-ДБ: Кристиян Иванчов

"Възраждане": Мира-Йоанна Миркова Атанасова

БСП: Йордан Тодоров

Петър Паунов се бори за пети мандат като кмет, като последния път спечели още на първи тур срещу независим кандидат, подкрепен от БСП. Дали новото лице на левицата има по-добри шансове, или пък кандидатите на ПП-ДБ и "Възраждане", които също за пръв път се борят за града?

Ловеч

ГЕРБ: Валентина Недялкова

ПП-ДБ: Искрен Арабаджиев

"Възраждане": Алдин Начков

ДПС: Сурай Велиева

БСП: Борислав Илевски

"Има такъв народ": Страцимир Петков

Изненадващо от ГЕРБ не подкрепиха за трети мандат досегашния си кмет в Ловеч Корнелия Маринова и номинираха нова кандидатка. Маринова надделя с под 350 гласа на балотаж през 2019 г. срещу тогавашния кандидат на БСП, но тя се радваше и на подкрепата на ДПС, които сега имат своя собствена кандидатка. Дава ли това шанс новата номинация на левицата да спечели, ще разберем в края на октомври.

Монтана

ГЕРБ: Златко Живков

ПП-ДБ: Теменужка Цветкова

"Възраждане": Петър Петров

БСП: Камелия Трифонова

Златко Живков е кмет на Монтана вече 24 години - първоначално с подкрепата на СДС, а от 2003 г. от местна коалиция между старите сини, ГЕРБ, БНД, ВМРО, ЗНС. Той е в момента и най-дълго управлявалият кмет на областен град, но наскоро рязко отрече да е кандидатура на ГЕРБ, както най-голямата партия се опита да го представи. Освен че е и сред най-харесваните кметове в страната, през 2019 г. получи над 72% от гласовете на първи тур, повече, отколкото при който и да е от предишните си 5 мандата.

Пазарджик

Тодор Попов

ПП-ДБ: Петър Куленски

"Възраждане": Десислава Георгиева

БСП: Цоко Цоков

Тодор Попов е сред малкото независими кметове, необвързани с която и да е основните политически сили. Сега се бори за трети мандат начело на Пазарджик. Този път от ГЕРБ дори не си направиха труда да номинират някого за поста. А левицата първоначално имаше двама кандидати.

Перник

ГЕРБ: Станислав Владимиров

ПП-ДБ: Георги Недев

"Възраждане": Владислав Червенков

БСП: Кирил Леонов

"Има такъв народ": Петър Костадинов

Настоящият кмет на Перник Станислав Владимиров зае поста като кандидат на БСП преди 4 години. Трудно е да се предвиди дали ще постигне същото като кандидат на ГЕРБ. На последния вот той бе под кандидатката на ГЕРБ на първи тур и спечели на балотажа заради подкрепата от тези, които не харесват партията на Борисов. 

Плевен

Георг Спартански

ГЕРБ: Валентин Христов

ПП-ДБ: Наталия Цанева

"Възраждане": Данаил Раденцов

БСП: Ева Маринова

"Има такъв народ": Димо Дешев

Плевен е една от аномалиите в България вече два мандата - кмет е независимият Георг Спартански, който успешно бие избраници на големите партии и сега се готви да го направи трети път. Преди обаче получаваше подкрепа от Реформаторския блок и ВМРО, сега срещу него са всички, освен местните му фенове.

Пловдив

ГЕРБ: Костадин Димитров

ПП-ДБ: Ивайло Старибратов

"Възраждане": Ангел Георгиев

БСП: Костадин Палазов

"Има такъв народ": Станислав Балабанов

Неочаквани предизборни драми видяхме в Пловдив през последните седмици. След като ГЕРБ оттегли доверието си от досегашния кмет, от местната организация излезе и вечният Иван Тотев. Новото лице - Костадин Димитров - не е особено познато на пловдивчани, което залага потенциал за сериозна битка между него и Старибратов. Кандидатът на ПП-ДБ може да е неизвестен в София и да изненада всички, които очакваха Манол Пейков да бъде кандидат, но се радва на популярност в Града на тепетата.

Разград

ГЕРБ: Галина Георгиева

ПП-ДБ: Мирослав Грънчаров

ДПС: Хабибе Расим

БСП: Добрин Добрев

"Има такъв народ": Мария Господинова

Битката в Разград ще е за мястото на Денчо Бояджиев от БСП, който спечели последния вот с малко, след не особено добри резултати на първи тур. Кметското място може да отиде при всеки от основните кандидати - всички са нови лица.

Русе

ГЕРБ: Иван Иванов

ПП-ДБ: Рена Стефанова

"Възраждане": Златан Златанов

БСП: Пенчо Милков

"Има такъв народ": Анатоли Станев

Пенчо Милков взе Русе от ГЕРБ преди 4 години и сега отново е кандидат на левицата. Партията на Борисов ще се опита да си върне града с изпълнителния директор на Университетска болница "Канев" Иван Иванов. Още 6 независими кандидати на практика ще гарантират балотаж в дунавския град.

Силистра

ГЕРБ: Ивелин Статев

"Възраждане": Петко Добрев

БСП: Александър Сабанов

Само трима ще се борят за кметския пост в Силистра, като и тримата са нови кандидати - настоящият кмет Юлиян Найденов от ГЕРБ не участва на вота. Александър Сабанов се регистрира като независим и получи подкрепата на столетницата

Сливен

ГЕРБ: Стефан Радев

ПП-ДБ: Маринчо Христов

"Възраждане": Климент Шопов

ДПС: Мустафа Мустафов

БСП: Кольо Милев

Стефан Радев ще се бори за трети мандат като кмет и има най-добри шансове. И тук е налице разцепление в БСП - местните от левицата номинираха бившия областен управител Минчо Афузов през инициативен комитет, който обаче бе изключен от Националния съвет на левицата. По всяка вероятност - защото бе назначен на последния си пост от Румен Радев.

Смолян

ГЕРБ: Николай Мелемов

ПП-ДБ: Михал Камбарев

"Възраждане": Ивайло Василев

БСП: Иван Френкев

ДПС: Минчо Симов

Счита се, че основният сблъсък в Смолян ще е между Мелемов и Камбарев. Налице е обаче и друг играч извън основните партии - Стефан Сабрутев, номиниран от инициативен комитет, който два вота подред губи на балотаж - въпреки подкрепата на БСП, която сега обаче отиде при Иван Френкев. 

Стара Загора

ГЕРБ: Живко Тодоров

ПП-ДБ: Димитър Чорбаджиев

"Възраждане": Искра Михайлова

БСП: Иван Върляков

"Има такъв народ": Тихомир Тенев

Настоящият кмет Живко Тодоров е сред популярните лица на ГЕРБ и вероятно ще запази кметския пост. Кандидатът на ПП-ДБ е практически неизвестен в града, но много старозагорци симпатизират на Слави Трифонов и Тихомир Тенев може да достигне балотаж.

Търговище

ГЕРБ: Дарин Димитров

ПП-ДБ: Стефан Асенов

"Има такъв народ": Радослав Бойчев

Дарин Димитров ще се опита да спечели трети мандат като кмет. Радослав Бойчев, въпреки че е член на ИТН, номинално се кандидатира като независим.

Хасково

ГЕРБ: Станислав Дечев

ПП: Николай Ставрев

"Възраждане": Георги Георгиев

БСП: Николай Ставрев

Станислав Дечев се бори за втори мандат, а Николай Ставрев е подкрепен от инициативен комитет, БСП и ПП, като левицата за пръв път няма собствен кандидат в града. Важен за отбелязване е и Георги Иванов, кандидат на ПП "Български гласъ", който обаче е по-известен от партията си - беше кмет на града 4 мандата (1999-2015 г.)

Шумен

ГЕРБ: Георги Колев

ПП-ДБ: Николай Колев

"Възраждане": Ивайло Обретенов

ДПС: Сунай Садък

БСП: Христо Христов

ГЕРБ имат нова номинация в Шумен - ректорът на Шуменския университет проф. Георги Колев, някога депутат на ДПС. В БСП се случи странна аномалия - двама кандидати, тъй като общинската конференция номинира журналиста и бивш областен управител Венцислав Венков, но централата избра Христо Христов. В крайна сметка официалната кандидатура ще е Христов.

Ямбол

ГЕРБ: Валентин Ревански

ПП-ДБ: Милко Димитров

БСП: Недялка Петкова

"Пряка демокрация": Валентин Ревански

Ямболци избраха различен кмет на последния вот - Валентин Ревански, подкрепен не от големите национални партии, а от малката ПП "Пряка демокрация". Както често се случва, на този вот Ревански получава подкрепа и от ГЕРБ.