Държавата ще изплати обезщетение за неимуществени вреди в размер на 50 000 евро на близките на Ангел Димитров- Чората. Министерският съвет реши днес да изпълни решенията на Европейския съд по правата на човека по три дела срещу България. Едно от тях е за смъртта на Чората, който почина по време на полицейска операция, когато настоящият премиер Бойко Борисов бе главен секретар на МВР, пише БГНЕС.

През юли миналата година Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България за полицейско насилие и неадекватно разследване. Чората почина на 10 ноември 2005 година при полицейската операция "Респект" в Благоевград. петима полицаи бяха осъдени за убийството му на първата инстанция на 18 и 16 години затвор.

Върховният касационен съд обаче върна делото за ново разглеждане. През ноември 2010 година Военно-апелативният съд намали присъдите им наполовина. На 9 март 2011 година върховните магистрати заседаваха за втори път по това дело и на 9 юни петимата бяха оневинени. Делото беше заведено от сина на Димитров - Райчо, от съпругата му Анита Велянова и от родителите му Райчо и Адриана Димитрови.

След първата присъда, през 2009 г. тогавашният министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и министър-председателя Бойко Борисов, направиха публични изявления, че полицаите са изпълнявали задълженията си по задание и съответно на закона, те не са извършили убийство, по-горният съд ще "подходи по-задълбочено" и ще "анализира абсолютно всички факти и обстоятелства, така че ще има наистина справедливо разрешаване". Почти по същото време премиерът Борисов заяви пред медиите, че присъдите на полицаите ще бъдат отменении призовава Върховния касационен съд да вземе "правилното решение".

Според ЕСПЧ, макар че тези изявления на вътрешния министър и премиера не са приемливи, в същото време няма достатъчно доказателства, че те са повлияли на съда.