Орлин Русев, един от петима българи, които се изправят днес по обвинения в шпионаж пред съд в Лондон, е работил за австриеца Ян Марсалек, издирвания за финансови престъпления от Интерпол шеф на фалиралата германска компания за картови плащания Wirecard, пише днес The Insider.

Британските следователи смятат, че сътрудничеството на Марсалек и Русев е започнало през 2014 година. Като специалист по цифрово наблюдение Русев е снабдявал Марсалек с устройства за криптирани съобщения и в тази дейност е наемал четиримата други обвиняеми българи. Той ги е обучавал в използването на шпионско оборудване и криптирана комуникация.

Русев (45 г.) и съучастниците му Бисер Джамбазов (41 г.), Катрин Иванова (31 г.), Иван Стоянов (31 г.) и Ваня Габерова (29 г.) са обвинени, че от август 2020 г. до февруари 2023 г. са събирали информация за чужда държава. „заговорничели за събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна за враг с цел, която накърнява безопасността и интересите на държавата“, според обвинението на прокуратурата.

Българите са обвинени и в по-малки престъпления, като притежание на фалшиви документи. И петимата са живели и работили през последните години във Великобритания. Джамбазов работел като шофьор в болница, Иванова (съдружничката му) била лаборантка в клиника, а Ваня Габерова работела като козметичка.

Марсалек е един от най-издирваните международни измамници. В разследване от 2020 година The Insider, Bellingcat и Der Spiegel разкриха, че Марсалек е избягал в Русия на 19 юни същата година, ден след като ревизия е открила, че липсват 1,5 милиарда долара в счетоводните книги на Wirecard. 

По-нататъшни разследвания са установили тесни връзки на Марсалек с руските специални служби. Той е работил за руското военно разузнаване (ГРУ) поне от 2015 година. Помагал е на Русия да създава частни военни компании в африкански страни, получавал е информация чрез подкупи от австрийски служители по сигурността.

Петима български граждани, обвинени в шпионаж в полза на Русия, се явиха пред лондонски съд по видеовръзка, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Прокурор Катрин Селби заяви пред съда в Уестминстър, че заподозрените са обвинени в участие в организирана мрежа, която е извършвала в полза на Русия наблюдение на посочени им цели.

Целта на наблюдението е била да се помогне на Москва да извършва операции, с които да навреди на тези цели, включително потенциални отвличания, отбелязва Би Би Си. Лидер на организацията им е бил Русев.

Не е било отправено искане за освобождаване под гаранция и петимата останаха в ареста. Те ще се явят на следващо от заседание пред лондонския съд "Олд Бейли" на 13 октомври. На Русев, Джамбазов и Иванова вече са повдигнати обвинения за престъпления, свързани с документи за самоличност, и се очаква те да се явят пред същия съд в четвъртък, за да отговарят по тези обвинения.

Великобритания се стреми да предприеме по-строги действия срещу заплахите за външната сигурност и потенциалните шпиони и през юли прие закон за националната сигурност, целящ да преразгледа средствата за възпиране на шпионажа и чуждестранната намеса. Тогава Лондон определи Русия като "най-сериозната заплаха" за своята сигурност.

Засега няма коментар от руското посолство по повдигнатите срещу българите обвинения, отбелязва Ройтерс.