Има значителен ръст на заболеваемостта от COVID. Скокът е 6-7 пъти.

Това потвърди пред Нова тв във вторник сутрин главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той все пак добави, че засега натискът върху лечебните заведения е слаб  - около 300 души се лекуват там.

"Не мисля, че отново ще се върнем към числата отпреди години - по 8000 души в болница. Около 20 души са в интензивни отделения, основно възрастни хора или с хронични заболявания", добави Кунчев, който не смята, че "има нещо супер неочаквано от това, което се случва с COVID".

Той напомни, че вече в България са доставени ваксините за новите щамове - "не може да търсите 100 процента защита, но ще го прекарате по-леко".

"Повечето ще го изкарат накрак, но въпросът е да не попаднете в тези 10 процента, които развиват пневмония, влизат в болница", добави главният държавен здравен инспектор.

Кунчев отново подчерта, че в задаващия се скок на случаите е силно препоръчително да се ваксинират хората, за които е най-важно да са предпазени - над 65 години и с хронични заболявания.

По думите му новите варианти и подварианти нямат някакви силно характерни симптоми. Заболелите страдат от силно главоболие, температура, която може и да не е висока, затруднение с дишането, силна отпадналост. При около 20 на сто има и конюнктивит, особено при децата, въобще има по-лесно възпаление на очите.

Кунчев направи прогноза, че тази година COVID и грип няма да се съчетаят. Според него в края на октомври-ноември ще е пикът на заболеавемостта от COVID и след това броят на случаите ще започне да спада. При грипа пикът се очаква по-късно - в края на ноември, през декември.

Главният държавен здравен инспектор смята, че и сега за лечебните заведения е задължително да има маски.

"Ако нещата продължат с този темп, може да се върнат елементарните предпазни мерки - маски, ограничаване на контактите", добави той.

Кунчев отново повтори, че няма проблем едновременно човек да се ваксинира и с двете ваксини - и за грип, и за COVID.

Но успокои, че, ако хората имат притеснения да ги поставят наведнъж, има достатъчно време - за грип може да се имунизирате и в края на ноември, даже декември.

Ваксините също вече са налични в страната.