АБВ вероятно ще избира между Борислав Борисов и Кирил Цочев за свой зам.-председател на Народното събрание, научи Клуб Z. Единият от двамата трябва да замени починалата на 26 януари Росица Янакиева.

Депутатите от АБВ обаче още не са обсъждали въпроса на заседание на парламентарната си група. Светослав Белемезов дори призна:

"Нямам идея. Може да има някакви нагласи, но още не сме го коментирали вътрешно в групата."

Същото каза и депутатът Георги Кючуков. Въпреки това в следващите дни тъмночервените трябва да представят своята кандидатура за зам.-председател. Очаква се тя да е или на бившия ректор на УНСС Борисов, или на ексминистъра на търговията в кабинета "Виденов" Цочев.

Борислав Борисов е роден на 12 септември 1949 г. Професор е по икономика, специализирал е в Москва и Ленинград. По време на президентския мандат на лидера на АБВ Георги Първанов беше негов съветник. Между 2007 и 2011 г. беше ректор на Университета за национално и световно стопанство. Кирил Цочев е роден на 4 април 1947 г. Завършил е инженерство във ВМЕИ през 1971 г., а през 1983 г. защитава следдипломна квалификация по външна търговия. През 1989 година става председател на Българската търговско-промишлена палата. Бил е министър на търговията между 1994-1996 г. 

                  Лъчезар Никифоров

На мястото на покойната Росица Янакиева днес като депутат се закле  Лъчезар Никифоров. Той бе вторият в листата на АБВ и оглавява общинската партийна структура в Перник. Роден е на 27 декември 1952 година. Завършил е юридическия факултет в СУ „Св. Климент Охридски”, работил е като юрисконсулт в община Перник. Признава, че е бил офицер в Шесто управление на ДС, твърди, че е отговарял за опазване на културно-историческото наследство.