УЕФА предизвика остра ответна реакция поне в две страни (до момента) с решението си да позволи на юношеските национални отбори на Русия до 17 години да участват в нейни първенства и турнири.

Това стана по време на заседание на Изпълнителния комитет на футболната централа. Тимовете до тази възраст (U15 и U17 за момчета и момичета) се завръщат под неутрален статут - без знаме, цветове, химн и т.н. И само извън територията на Русия.

Изглежда обаче, че решението на УЕФА ще влезе в сила на по-късен етап, тъй като руските юношески отбори не фигурират в първата фаза на квалификациите за Европейските първенства до 17 г., които са тази есен. Идната пролет предстои Елитен кръг, а след това са финалите - за юноши U17 в Кипър (20 май - 5 юни 2024 г.), а за девойки - 5-18 май 2024 г. в Швеция. 

Жребият бе теглен отдавна и Русия не фигурира там по никаква форма.

Въпреки това вече има ответна реакция от страна на Украйна и Англия, като британците реагираха първи.

УЕФА и ФИФА извадиха от календарите си руските отбори много скоро след началото на военната агресия в Украйна. Така Сборная пропусна баражите за Световното в Катар. Тимът не присъства в квалифакациите за Евро 2024 и за Лигата на нациите.

Наскоро президентът на УЕФА Александър Чеферин заяви, че за амнистия може да се говори едва когато свърши войната.

ФА на Англия: Няма да играем срещу руснаци на никакво равнище

Английските национални отбори няма да играят мачове срещу руските, независимо дали става дума за мъжки или юношески тимове, обяви Футболната асоциация на Англия, цитирана от вестник "Таймс".

"Не подкрепяме позиция за връщането на руските национални отбори в календара и състезанията на УЕФА, без значение за какво става дума. Нашата позиция остава непроменена. Отборите на Англия няма да играят срещу отбори от Русия", се казва в изявлението на ФА.

Украйна: Няма да участваме в състезания с руски отбори

Украинските отбори за юноши и за девойки до 17 години няма да участват в състезания под егидата на УЕФА, до които ще бъдат допускани руски национални тимове, съобщи Украинската футболна асоциация (УАФ).

"УАФ категорично осъжда решението на УЕФА да върне руските отбори до 17 години в международните турнири. УАФ потвърждава, че няма да участва в никакви състезания с участието на руски отбори", се казва в изявление на централата.

Решението на УЕФА за руските отбори до 17 г. идва на фона на тенденция, в която личи желание за връщане на руския спорт в големи състезания. Инициатива за това пое Международният олимпийски комитет (МОК).

Идеята на МОК е на Летните олимпийски игри догодина в Париж да участват руски и беларуски спортисти под неутрален флаг. Така няколко федерации, начело с тези по гимнастика, бокс, борба и т.н. позволиха на руснаци да участват в състезания, на които се дават квоти.

Крайното решение все пак предстои. На идеята вече се противопоставиха САЩ, Великобритания, Полша и т.н.