Алпинистите Дойчин Боянов, Николай Петков и Александър Шопов завършиха успешно 23-ата антарктическа експедиция "Върховете на Тангра планина", пише "Дневник". Една от главните цели на експедицията беше изкачване и измерване височината на върховете от главното било на планината Тангра, намираща се в близост до българската изследователска база в Антарктида "Св. Климент Охридски". Първите двама вече са в София и разказаха впечатленията си, докато Шопов трябва да се прибере в неделя.

За Боянов и Петков най-голямото препятствие е било лошото време. 

"Според мнозина това е районът в света с най-тежките метеорологични условия. Имаше дни, в които не можехме да излезем от сградата, в която бяхме настанени, за да стигнем до основната сграда, в която се хранехме", заяви Боянов пред "Дневник" и поясни, че дори се е налагало човек да излезе през прозореца на втория етаж, за да разчисти с лопата.

Боянов разказва, че е имало реална вероятност поради лошото време екипът да не успее да изпълни плана си в рамките на 20-те дни, с които е разполагал.

"Това по-скоро беше рисковано, но впоследствие имахме и късмет. За щастие натам нещата се развиха добре за нас", добавя той

За Николай Петков изключително тежко е било преминаването през "тавата от облаци", разстелила се във височина от около 600 метра.

ова беше едно надлъгване с времето. Имаше моменти, в които трябваше да импровизираме и да разчитаме само на стари фотографии. Възползвахме се от опита си", разказаха алпинистите.

Боянов, който е изкачвал Еверест без кислородна маска, заяви, че пред подобни ледници не се е изправял.

Планината Тангра е в югоизточната част на остров Ливингстън и за най-висок връх се смята Фризленд, който вече е изкачван. Според българските алпинисти той е по-достъпен, защото е по-близо до базите.

"Разполагахме с професионална техника, осигурена от военната топографска служба. Беше ни необходима сериозна подготовка, за да се справим", каза Петков.

Изчисленията показали, че Големият иглен връх е 1679.49 метра, или с около 10-20 метра по-нисък от Фризленд.

Ескпедицията "Върховете на Тангра планина" е с бюджет около 350 хил. лева. Николай Петков и ръководителят проф. Христо Пимпирев се обединиха около твърдението, че държавата трябва да осигурява повече средства.

"Моята мечта е България да има свой изследователски кораб, който да обикаля моретата и да прави изследвания", каза Петков.