Севернокорейският парламент записа статута на КНДР като ядрена сила в конституцията, съобщиха местните държавни медии, цитирани от Франс прес.

"Политиката на КНДР на изграждане на ядрени сили стана неотменима част от основния закон на държавата, която никой по никакъв начин не може да пренебрегва", е казал на заседанието на Върховното народно събрание севернокорейският ръководител Ким Чен-ун според Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА).

Тази година Северна Корея извърши рекорден брой изпитания на оръжия, а отношенията с Южна Корея и САЩ са много напрегнати - всичко това се случва в условията на опасения, че Пхенян може за пръв път от 2017 г. да направи нов ядрен опит. От 2006 г. тя е направила общо шест.

Преди година събранието прие закон, обявил Северна Корея за държава с ядрено оръжие, а Ким заяви, че този статут е "необратим". Този нов закон позволи и превантивната употреба на ядрено оръжие.

Сега обаче, попарвайки още повече надеждите за ядрено разоръжаване, парламентът отиде още една крачка напред, записвайки статута на ядрените оръжия в самата конституция, отбелязва Франс прес.

"Това е историческо събитие, даващо мощно политическо средство за забележително укрепване на способностите на националната отбрана", заяви Ким, цитиран от КЦТА.

Той добави, че САЩ, Южна Корея и Япония са образували "тристранен военен съюз, чийто резултат в крайна сметка беше появата на азиатска версия на НАТО - източник на война и агресия".

"Това не е просто риторическа или въображаема заплаха, тя е напълно реална", каза Ким.

Тази година Северна Корея извърши поредица изпитания на забранени оръжия; последното бе на 13 септември, когато докато Ким се готвеше да замине за Русия за среща с президента Владимир Путин, бяха изстреляни две балистични ракети с малък обсег.

Миналия месец КНДР за втори път неуспешно се опита да изведе разузнавателен спътник в околоземната орбита.

В отговор на всички тези действия Южна Корея и САЩ укрепиха отбранителното си сътрудничество и организираха общи учения, във военноморската част на които се включи и Япония.

Отношенията между двете Кореи са на най-ниското си равнище от години, а дипломатическите усилия за обсъждане на ядреното разоръжаване на Пхенян са в застой.

На 2 септември Северна Корея организира учение със "симулация на тактически ядрен удар", при което макети на ядрени бойни глави бяха поставени на две крилати ракети с голям обсег, които бяха пробно изстреляни по посока на океана, както съобщи КЦТА.

Тогава в информацията на официалната севернокорейска агенция се казваше, че това е било "учение за противодействие", организирано в отговор на съвместната военна активност на американските и южнокорейските сили, които според КЦТА са изострили напрежението в региона.

Посещението на Ким в Русия - първото му зад граница от началото на пандемията - разпали страхове на Запад, че Москва и Пхенян ще пренебрегнат санкциите и ще сключат оръжейно споразумение.

Предполага се, че Москва се интересува от покупката на севернокорейски боеприпаси, които да използва в боевете в Украйна, а Пхенян - от руска помощ в развитието на осъдената си от международната общност ракетна програма.