Съединените щати са осигурили освобождаването на америкнаски войник, който спринтира през тежко укрепената граница в Северна Корея преди повече от два месеца и сега е на път към Америка, предаде Асошиейдет прес, позовавайки се на официални лица. Съюзничката на САЩ Швеция и съперникът Китай са помогнали за предаването на войника.

Без отговор засега са въпросите защо Северна Корея, която е в обтегнати отношения с Вашингтон заради ядрената си програма, подкрепата си за войната на Русия в Украйна и други въпроси, се е съгласила да го предаде обратно и защо войникът е избягал на първо място, отбелязва АП.

Сеиверна Корея внезапно съобщи в сряда, че ще експулсира редник Травис Кинг, въпреки че някои бяха очаквали Северът да протака задържането му, надявайки се да изкопчи отстъпки от Вашингтон във време на високо напрежение между двете страни.

“Американски официални лица осигуриха връщането на редник Травис Кинг Корейската народна демократична република”, каза в изявление Джейк Съливан, съветникът по националната сигурност в Белия дом. "Оценяваме старанието на междуведомствения екип, който работѝ неуморно от грижа за добруването на редник Кинг".

Длъжностни лица казаха, че не знаят точно защо Северна Корея е решила да експулсира Кинг, но подозират, че Пхенян е решил, че като военнослужещ с нисък ранг той няма реална стойност по отношение на влияние или информация. Един служител, който не беше упълномощен да коментира и пожела анонимност, каза, че севернокорейците може да са решили, че им е по-неизгодно да задържат 23-годишния Кинг отколкото да го освободят.

Шведски служители са отвели Кинг до китайската граница, където той е бил посрещнат от посланика на САЩ в Китай Никълъс Бърнс, от шведския посланик в Китай и поне един служител на Министерството на отбраната на САЩ. Представители на администрацията на Байдън настояха, че не са направили никакви отстъпки на Северна Корея, за да осигурят освобождаването на войника.

„Благодарим на правителството на Швеция за дипломатическата му роля ... и на правителството на Китайската народна република за съдействието му за улесняване на транзита на редник Кинг“, добави Съливан.

Кинг е бил откаран със самолет до американска военна база в Южна Корея, преди да бъде върнат в САЩ.

Неговото експулсиране почти сигурно не слага край на проблемите му, нито осигурява онзи вид празнично завръщане у дома, което придружава освобождаването на други задържани американци. Той е обявен за самоотлъчил се от армията, което може да означава наказание с военен затвор, отнемане на заплатата или уволнение.

Високопоставени служители от администрацията на президента Джо Байдън са казали пред АП, че в близко бъдеще ще се съсредоточат върху това да помогнат на Кинг да се реинтегрира в американското общество, включително - да се справи с умствени и емоционални проблеми, които има. 

Войникът е бил в „добро настроение и добро здраве“ при освобождаването си, според висш служител на администрацията. Той е трябвало да бъде откаран в медицинския център на армията "Брук" във Форт Сам Хюстън в Тексас.

Кинг, който е служел в Южна Корея, избяга в Северна Корея по време на цивилна обиколка на гранично село на 18 юли, като стана първият американец, за когото е потвърдено, че е задържан в Северна Корея от близо пет години.