Филмът "Убийци на цветната луна", представен предпремиерно в Ню Йорк, който разказва за убийствата на американски индианци преди 100 години в САЩ, е "хилядолетна и универсална история за сблъсък на култури", каза неговият режисьор - легендата на световното кино Мартин Скорсезе, цитиран от АФП. 

На прожекцията в центъра "Линкълн" в Манхатън присъства журналистът и писател Дейвид Гран, по чиято едноименна книга е адаптация филмът на Скорсезе. По думите му "Убийците на цветната луна" заклеймява "геноцидните престъпления" срещу индианците, извършени от бели американци в началото на 20-и век. 

Представен извън конкурсната програма на кинофестивала в Кан през май, филмът "Убийците на цветната луна", заснет с бюджет от 200 милиона долара, ще излезе на екран в Северна Америка на 20 октомври, преди да бъде пуснат в платформата Apple tv+, съобщава БТА.

"Убийците на цветната луна" разказва истинската история за убийствата и изчезванията в началото на 20-те години на миналия век на членове на племето осейдж, забогатяло от петрола в земите си в Оклахома.

"Става дума за сблъсък на култури, взаимно неразбиране, чувство за правота", казва Мартин Скорсезе.

Осемдесетгодишният режисьор от италиански произход, който описва себе си като "евроамериканец", смята, че американците в Оклахома са били преди всичко европейци.
       
"Представените във филма насилие и престъпления могат да се случат днес и навсякъде по света. Това е история, която отеква през хилядолетията", казва още Скорсезе, който снима в прериите на Оклахома, а в актьорския състав са включени около четиридесет индианци от племето осейдж.

Дейвид Гран стига още по-далече - за него книгата му "Убийците на цветната луна" и филмът на Мартин Скорсезе разказват "историята на едно от най-чудовищните престъпления и расови несправедливости, извършени от бели заселници срещу индианците заради пари от петрол".

Когато "примамката за печалба се съчетава с дехуманизацията на друг народ, това води до подобни геноцидни престъпления", допълва интелектуалецът.

Дейвид Гран също така смята, че драматичната история и съдбата на племето осейдж и много индианци в САЩ са до голяма степен изтрити от колективното съзнание на Америка.

"За това не пишеше в нито един от учебниците ми в училище. Никога не съм учил за него", казва той. 

Сред присъстващите на прожекцията на "Убийците на цветната луна" беше и главният вожд на осейджите Джефри Стендинг Беър. Той също осъди факта, че не само те, но и други местни народи са имали много тежък живот в продължение на 500 години. 

"Филмът ни показва, че това все още продължава", казва индианският лидер.