Украинските сили постепенно печелят позиции в контраофанзивата си срещу руските сили.

Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на необявеното си посещение в Украйна. Той се срещна с президента Володимир Зеленски.

„И има ярък контраст. Украинците се сражават за своите семейства, своето бъдеще, своята свобода. Москва се сражава за имперската си заблуда“, изтъкна Столтенберг.

Зеленски пък повтори, че Киев се нуждае от повече системи за противовъздушна отбрана, като посочи, че само през последната нощ Кремъл е използвал над 40 ирански дрона „Шахед“ за удари срещу украински цели. И допълни, че тези нападения имат последици за сигурността на световната прехрана.

Генералният секретар на НАТО припомни, че постоянно призовава страните членки да предоставят такава помощ на Украйна.

НАТО вече е сключила договори за боеприпаси на стойност над 2,4 милиарда евро с оръжейни компании, каза Йенс Столтенберг. Тези контракти ще позволят на страните членки на пакта да попълнят запасите си, като същевременно снабдяват Украйна с боеприпаси. Това е ключов фактор във войната.

Същевременно Столтенберг осъди руските удари близо до украинско-румънската граница. Макар да няма доказателства, че това са умишлени нападения срещу Румъния, той ги окачестви като безразсъдни и дестабилизиращи.