Как да предизвикаш буря в най-старата партия в България? Като имаш неблагоразумието да споменеш една критична дума за Русия. Особено ако се казваш Сергей Станишев. Няколко изречения от речта му пред пленума на БСП в Пловдив останаха незабелязани на фона на заканите за изборите. Бившият лидер на БСП и все още председател на Партията на европейските социалисти каза, че санкциите срещу Русия не дават резултат, а само носят страдание на хората. Но каза и още нещо:

Военните и политически демонстрации от страна на Русия, които плашат много държави и отблъскват естествени съюзници и партньори, задълбочават международната ѝ изолация.“

Тези думи ядосаха част от съпартийците му. Но той каза и друго:

И понеже днес голямото противопоставяне в света е между Русия и Америка, ние пак започнахме да се делим на американофили и русофили. Нека да запазим историческата ни обич и симпатия към Русия, респекта си към Америка, но да останем българофили.“

Това предизвика гневна реакция от страна на члена на Националния съвет на БСП Светлана Шаренкова. От страниците на своя вестник „Земя“ тя обвини Станишев в „историческа изневяра“.

Станишев казва, че не иска да е русофил или американофил, а българофил. Освен посредствена заемка от цар Борис, това е историческа изневяра към една от същностните черти на БСП – изконната и дълбока проруска ориентация, която е ориентация и на огромното мнозинство от българите, защото отговаря на техния национален интерес.“

Атаката бе продължена от страниците на същия вестник с интервю на друг член на Националния съвет на БСП и депутат в последните два парламента Валери Жаблянов. Той определи НАТО като „една милитаристична организация от времето на Студената война, с ясна антируска насоченост“ и разбира се отново се обяви против санкциите срещу Русия.

БСП има последователна позиция в това отношение, независимо от изявленията и маневрите на някои нейни ръководители“.

Под „маневри“ трябва да се разбират последователната евроатлантическа позиция на БСП от 2000 година насам, включително мандатите на Георги Първанов като президент, на Сергей Станишев като премиер и на Кристиан Вигенин като външен министър – последният подкрепи първоначалното налагане на санкции срещу Русия след началото на кризата в Украйна.

Поредният скандал в БСП се води с активното участие на вестник „Земя“, чиито издатели – Светлана Шаренкова и Димитър Иванов бяха наградени с премия от министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев.