Протестиращи енергетици и миньори блокираха пътища и ключови точки в страната. Затворен е Проходът на републиката, километрични опашки има по магистрала "Тракия".

Те са против териториалните планове за справедлив преход на въглищните райони Перник, Кюстендил и Стара Загора, които днес кабинетът ще разгледа. Протестиращите заявиха, че са готови на безсрочен протест.

Демонстрантите пробиха кордона на полицията и малко след 8 часа блокираха двете платна на автомагистрала "Тракия" на разклона при Стара Загора на 208-ми км..

Движението беше спряно, образуваха се километрични опашки.

12-километрова опашка на "Тракия"

Близо 12 километра е задръстването на автомагистрала „Тракия“ в област Стара Загора, съобщи по-късно пред журналисти директорът на Областната дирекция на МВР в Стара Загора старши комисар Лазар Христов. Той посочи, че в двете посоки има опашки от автомобили от по шест километра. 

Блокиран е и Проходът на републиката в района на Гурково, протестиращите има и на двете платна на Подбалканския път.

Протестиращите блокираха и главния път между Стара Загора и Хасково в района на село Загоре, главния път София- Бургас, както и движението пред ТЕЦ „Брикел“, информира БТА.

Вчера миньори, енергетици и представители на синдикални организации се събраха пред сградата на Културния център в Раднево, където трябваше да се проведе извънредната среща с представители на Министерството на енергетиката и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

В сряда беше предвидено гласуване на Плановете за справедлив преход на въглищните региони, но беше отложено заради възникналото напрежение. Вчера заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов беше в Раднево, но синдикати, миньори и енергетици отказаха да го изслушат.

Протестиращи затвориха и "Струма"

Миньори и енергетици от Перник тази сутрин спряха движението по пътен възел Даскалово на изхода за града.

"Искаме работа, искаме централите да работят. Искаме да можем да храним децата си", заявиха събралите се.

Енергетици и миньори затвориха автомагистрала "Струма". Протестиращи има на няколко места - в района на Дупница и пътен възел "Бинека“, посока София, с. Дяково и Бобошево. На място има и полицейски служители. 

"От сутринта затваряме магистралата, но пропускаме автомобили, на всеки десет минути, защото хората пътуват за летище, за болница", обясни пред БТА лидерът на КНСБ в Дупница Тодорка Дамянова.

Протестна акция и край "Дунав мост"

Протестна акция и на работещи в "Топлофикация - Русе" -  в района на "Дунав мост".

Преди началото на работния ден те обикаляха с личните си автомобили кръговото кръстовище в района и блокираха движението за около половин час.

Причината за протеста им е несъгласие с подписването от министъра на икономиката териториалния план за справедлив преход, в който Русе отсъства.

Пеевски: Не са взети мерки до момента

"Очакваме премиерът и Министерският съвет да вземат мерки. Както се вижда, до момента не са взети, ще видим днес какво ще стане, важното е да се случат в региона проекти, които ще запазят работните места и хората ще бъдат доволни - за момента не го виждаме това."

Това коментира пред журналисти в парламента изявяващият се като говорител на ДПС депутат Делян Пеевски във връзка с протестите на миньори и енергетици. 

Борисов: Да не слагат каруцата пред коня

В подобен дух на разграничаване от действията на правителството беше и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Да не слагат каруцата пред коня с фирмите, защото първо са работните места на хората", обяви той.

Основният въпрос бил запазването на работните места на хората, заети в Маришкия басейн и отбеляза, че не е сериозно правителството да изпраща в парламента заместник-министър.