На вечерен прием по случай 74 години от основаването на Китайската народна република президентът на Китай Си Цзинпин призова нацията да "работи заедно в единство" в реч, която обикновено се произнася от премиера, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Откакто встъпи в длъжност на поста президент през март 2013 година Си досега два пъти бе произнасял речта на ежегодния прием, който обикновено се провежда в навечерието на деня на нацията на 1 октомври. През всички останали години речта бе произнасяна от премиера.

За първи път Си произнесе речта през 2014 г. на прием за над 3000 гости - значително повече от обичайните по това време 1200 гости. През 2019 г. Си отново произнесе речта на приема, с който тогава бе отбелязана 70-та годишнина от основаването на Китайската народна република.

"Бъдещето ни е светло, но пътят пред нас няма да бъде гладък", заяви Си вчера пред около 800 гости, някои от които чуждестранни дипломати, в Пекин.

В началото на безпрецедентния трети президентски мандат на Си през 2023 г. вътрешнополитическият пейзаж в Китай се промени, например с необяснимото изчезване на двама министри от кабинета и висши военни командири, отбелязва Ройтерс. Подобни промени по най-високите етажи на правителството на Китай предизвикаха спекулации сред дипломати и учени относно политически чистки, като нарастващата непредсказуемост би могла да обърка очакванията за формирането на китайската политика и да възпрепятства взаимодействието с чуждестранни правителства.

На вчерашния прием Си каза на гостите си, че Китай трябва да продължи да преодолява "препятствията", а китайският премиер Ли Цян слушаше внимателно, седнал на една от масите на банкета.

"Силата ни идва от единството и доверието е по-ценно от злато", добави китайският президент.