Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече съвсем официално пакетира ДПС като част от "некоалиционната сглобка".

В обичайната си медийна сутрешна изява в парламента, Борисов коментира старта днес на предизборната кампания, като си пожела "трите партии, които в момента участват в "некоалиционната сглобка", като блок "да имат най-много общински съветници, най-много кметове". И понеже формаците в "сглобката" при нейното създаване са в действителност три - ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и "Демократична България", бе помолен да уточни тях ли има предвид или и Движението за права и свободи.

"ГЕРБ, ПП, ДБ, и ДПС, които участват във всички гласувания" - натърти лидерът. - "Винаги ги включвам" - допълни по адрес на ДПС.

И свали картите:

"Ако искате да слагаме някакво перде, да казвате, че някакво задкулисие работи, ние не сме съгласни. Затова излизаме с имената си, с подпиисите си и казваме "По тази тема сме се подписали и трите партии."

По въпроса с това как ще водят кампания едни срещу други по места, като са заедно в управлението, лидерът на ГЕРБ разви концепцията:

"Ние сме в уникална ситуация. От една страна трябва да помагаме на Асен Василев за бюджета (и затова се съгласихме да го отложим с 15-20 дена), да водим заедно политика в парламента, а да отправяме послание към избирателите колко е лошо да изберат техен или наш кмет или общински съвет. Много умно, с много такт, деликатно и с внимание, според мене, за по-важната цел - да има редовно правителство. И в същото време да не допуснем в общините да настане такъв хаос. Деликатно. И затова моят краен резултат би бил отчетен като: трите партии, които в момента участват в "некоалиционната сглобка", като блок да имат най-много общински съветници, най-много кметове. Това ще препотвърди правителство, ако щете, мнозинството в парламента."