Руският президент Владимир Путин се срещна с един от най-високопоставените бивши командири от частната военна компания "Вагнер" и двамата разговаряха за това как доброволчески части могат да се бият в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Срещата подчертава опита на Кремъл да покаже, че държавата вече е придобила контрол над наемническата група след неуспешния бунт през юни на началника на "Вагнер" Евгений Пригожин, който загина при самолетна катастрофа през август.

Само няколко дни след бунта на "Вагнер" Путин предложи на наемниците възможността да продължат да се бият, но предложи командирът Андрей Трошев да поеме управлението от Пригожин, отбелязва руският в. "Комерсант". От Кремъл съобщиха, че Путин се е срещнал снощи с Трошев, който е известен с псевдонима си "Седой" ("Сивокосия"). На срещата е присъствал и руският заместник-министърът на отбраната Юнус-Бек Евкуров.

Руският президент заяви, че са разговаряли за това как "да се създадат доброволчески части, които да могат да изпълняват различни бойни задачи в зоната на конфликта в Украйна".

"Вие самият воювате в такова подразделение вече повече от година", подчерта Путин. "Знаете какво е, какво да се прави, знаете за въпросите, които трябва да се решат предварително, за да може бойната работа да протече по най-добрия и успешен начин", допълни той.

Путин добави, че иска да обсъди социалната подкрепа за участниците в боевете, като подчерта, че социалните гаранции трябва да бъдат еднакви за всички, показва изявлението, публикувано на сайта на Кремъл. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред информационната агенция РИА, че Трошев работи в руското министерството на отбраната.

Получил множество награди като ветеран от руските войни в Афганистан и Чечения, Трошев е родом от Санкт Петербург, роден град и на самия Путин. Той се е сражавал в Афганистан по време на продължилата десетилетие война на СССР. След разпадането на Съветския съюз служи в Северен Кавказ в руската армия, а след това в СОБР - подразделение на специалните сили за бързо реагиране към руското вътрешно министерство. Той е бивш командир на това подразделение.

За службата си в Афганистан Трошев е награждаван два пъти с орден "Червена звезда". През 2016 г. е награден с най-високия руски медал "Герой на Русия" за щурма на сирийския град Палмира, където се сблъсква с бойци на "Ислямска държава", отбелязва Ройтерс.