Още в понеделник ПГ "Продължаваме Промяната - Демократична България" ще внесе законопроектите за реформа в службите за сигурност. Това обяви във видеобръщение Кирил Петков, съпредседател на ПГ "Продължаваме Промяната - Демократична България" във видеообръщение от австрийския парламент, разпространено от пресцентъра на партията и публикувано на фейсбук страницата  на Кирил Петков.

"Ако г-н Борисов не иска да ги прави тези реформи - нека заяви защо, ако иска - нека не бавим нито ден повече, защото отговорността е пред всички нас", заяви Петков.

И допълни:

"Днес сме в Австрийския парламент, имах срещи с депутати от управляващите партии, опозиционните партии и темата за Шенген, а най-важното за Шенген е темата "Сигурност" - сигурност на границите, информационна сигурност, сигурност на цялото шенгенско пространство", отбеляза Петков, след което увери, че правителството на академик Николай Денков ще направи всичко възможно да осигури сигурността, която е нужна за шенгенското пространство и да докаже на партньорите, че това е възможно. Ние от парламента, трябва да направим същото". 

Темата със службите за сигурност е един от приоритетите на правителството, анонсирани от "Продължаваме Промяната - Демократична България" и бе повод за напрежение между парламентарно представените сили, подкрепящи правителството на акад. Денков. От ГЕРБ-СДС и ДПС първоначално подкрепиха идеята, анонсирана от ген. Атанас Атанасов за сливане на военно и цивилно разузнаване, но впоследствие от ДПС настояха, че сега е война и не е време за структурни реформи.