Скандал избухна между правителството в Берлин и Илон Мъск, след негова поредна спорна проява, в която засипа с критики германската политика спрямо нелегални мигранти и напрактика зае страната на крайнодесните в страната.

Късно вчера милиардерът сподели видеоклип, на който се виждат мигранти и хуманитарни работници на лодка. Десният акаунт, който пръв пусна съдържанието в "X" (все така по-популярен като Туитър), поддържа линията на популистката крайнодясна партия "Алтернатива за Германия". Така Мъск допълнително даде още едно рамо на партията, която и без това според данните от последните социологически изследвания, заема втора позиция в страната, посочва Ройтерс.

"Германската общественост наясно ли е с това?", написа Мъск, който сподели публикацията в социалната мрежа.

Германското външно министерство отговори директно на Мъск пак там, като написа: "Да. И това се нарича спасяване на животи". 

Размяната на реплики не спря дотук. Мъск обяви, че се съмнява, че германската общественост подкрепя действията на неправителствените организации, които приемат търсещи убежище лица от негодни за плаване съдове в Средиземно море. Това "със сигурност" било и нарушение на суверенитета на Италия, когато управлявани от германци кораби докарват спасени мигранти на италианска територия. 

"Така че вие всъщност се гордеете с това. Интересно", написа Мъск като добави, че според него подобни морски операции напомнят на инвазия.

Споделената от собственика на "X" публикация идва от акуант под името "Radio Genoa". То критикува германското правителство, че подкрепя благотворителни организации, които спасяват нелегалните мигранти в Средиземно море.

Това се случва в момент, когато миграцията отново се върна на политическия дневен ред в Германия и други европейски държави, а правителствени служители и опозиционни политици спорят за това как най-добре да се справят с нарастващия брой пристигащи мигранти. 

Градове и общини в цяла Германия алармираха, че нямат достатъчно места за настаняването им и за осигуряване на места в детските градини и училищата.