Атентатор самоубиец детонира експлозивно устройство в сърцето на турската столица Анкара в неделя, часове преди парламентът да отвори врати след тримесечна лятна ваканция, предаде Асошиейтед прес. Втори нападател е убит при престрелка с полицията, каза вътрешният министър, цитиран от агенцията.

Двама полицаи са били леко ранени по време на атаката близо до входа на Министерството на вътрешните работи, каза министър Али Йерликая в X, социалната медийна платформа, известна преди като Twitter.

Нападението е извършено, когато парламентът трябваше да отвори отново врати с обръщение на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Няма незабавна информация за нападателите. Кюрдски и крайнолеви въоръжени групировки, както и групировката "Ислямска държава" са извършвали смъртоносни атаки в цялата страна в миналото.

Йерликая каза, че нападателите са пристигнали на мястото в лекотоварен автомобил.

Висш турски официален представител каза пред Ройтерс, че нападателите са отвлекли превозното средство и са убили шофьора му в Кайсери, град на 260 километра югоизточно от Анкара.

Телевизионни кадри показаха екипи от сапьори, работещи близо до паркирано превозно средство в района, който се намира близо до Великото национално събрание на Турция и други правителствени сгради. Близо до превозното средство можеше да се види и гранатомет.

Полицията отцепи достъпа до центъра на града.

Двамата полицаи са били настанени в болница и не са в тежко състояние, съобщават медиите.

Ще продължим с решителност борбата срещу тероризма, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който говори на откриването на новата парламентарна година в турския Меджлис.

Решително ще продължим борбата както в Турция, така и извън нея, докато не бъде ликвидиран и последният терорист. Искаме всички винаги да помнят думите ни, че една нощ може да нахлуем внезапно, каза президентът Ердоган по време на откриването на новата парламентарна сесия, информират местните медии,цитирани от БТА.

Ердоган каза още, че "Турция до голяма степен е решила въпроса с продължаващите вече 40 години заплахи за нейната сигурност, произлизащи от  сепаратизма“.

Президентът посочи, че терористите, извършили бомбено нападение пред сградата на министерството на вътрешните работи в Анкара, са се провалили в "последния си опит" да застрашат мира и сигурността на гражданите.

Те "не постигнаха целите си и никога няма да ги постигнат", каза той, като добави в речта си, че Турция „ще продължи да гарантира, че южните ѝ граници са защитени от чужди бойци“.

Държавният глава каза още, че приоритет за турския парламент ще бъде създаването на нова конституция на републиката.