Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цената на природния газ за октомври - с 4,6 на сто по-ниска от септември, предаде БНР.

Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от три различни източника за доставка. Включено е количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“ (IGB) по договор с Азербайджан. Тези количества покриват близо 48 % от потреблението за месеца.

По-рано днес "Булгаргаз" съобщи, че предлага цената на природния газ за октомври да е с 4,6 процента по-ниска от тази за септември, съобщиха от обществения доставчик. Това се дължи на успешно проведения от "Булгаргаз" в края на 2022 г. търг за доставка на количества втечнен природен газ за 2023 г., уточнява компанията. 

Окончателно предложената цена е 60,41 лева за мегаватчас (без акциз и ДДС) за октомври 2023 г. По тази цена "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. 

БТА припомня, че за септември Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ 63,35 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), което бе повишение с около 6 процента спрямо цената от 59,67 лева за мегаватчас през август.

БТА