Белослава Кръстева остана с бронзов медал от Световното първенство по шахмат за юноши и девойки до 20 години в Мексико Сити.

19-годишната българка имаше огромни шансове да стане шампионка, но в последния 11-и кръг, бъдейки лидерка в класирането, отстъпи с белите фигури на аржентинката Кандела Франсиско Гекамбуру.

Двете завършиха с равен актив от по 8,5 точки, но победата в пряката партия позволи на южноамериканката да се окичи със златото. На Белослава стигаше и реми.

Среброто остана за американката Кариса Ип, която с победата си над ирландката Триша Канямарала също събра 8,5 точки.

По този начин Гекамбуру, Ип и Кръстева приключиха с равен брой точки - по 8,5, но допълнителите показатели не бяха в полза на българката. Аржентинката събра 1,5 точки от партиите с Ип и Кръстева, американката е с 1 т., а Кръстева взе само едно реми от двете си конкурентки. Тя записа първата си и единствена загуба на шампионата в заключителния кръг. Нашата представителка стартира турнира със седем победи и три ремита. 

Тя можеше да стане седмият български шахматист, спечелил световната титла в някоя от възрастите при подрастващите след Кирил Георгиев (1983 г.), Катрин Аладжова (1986 и 1989 г.), Антоанета Стефанова (1989 г.), Веселин Топалов (1989 г.), Васил Спасов (1989 г.) и Нургюл Салимова (2015 г.). В конкретната възраст България има две титли от силния пол (Георгиев и Спасов), но не и при нежния.

Срещу Франсиско младата софиянка, която учи в университет в САЩ, имаше трудности още от дебюта, но позицията й беше достатъчно солидна, за да може да измъкне реми. Съперничката й действаше с много рискове, тъй като бе с черните и за титлата я устройваше само победа.

Възлов се оказа 39-ия ход, на който аржентинката реши да заложи капан и да "жертва" дамата си. Кръстева избра да вземе тази фигура с коня си, вместо също да жертва дамата си, след което позицията на дъската бе напълно спечелена от латиноамериканката. 

Българката продължи да се съпротивлява, но на 53-ия ход трябваше да се предаде. Развитието на партията между Ип и Канямарала също не бе в нейна полза, така пропусна да вземе и сребърния медал. Все пак бронзът е голямо постижение, а Белослава показа, че е сред най-добрите в света на тази възраст. Тя има огромен потенциал и в бъдеще може да постигне много на най-високо ниво.

При младежите до 20 години единственият български представител Момчил Петков завърши с победа. В 11-ия кръг той спечели срещу индиеца Г.Б. Харшавардан и събра актив от 7 точки. С него той се нареди на 21-во място.

Шампион с 8,5 точки стана французинът Марк'андрия Маурици. Със същия актив сребърният медал е за руснакът Арсений Нестеров. С 8,5 точки остана и бронзовият медалист Лука Будисавлевич от Сърбия.