Вече четвърти ден продължават прегражданията на пътни артерии от енергетиците и миньорите, а възлови пътища в страната остават блокирани. Протестиращите отказват да преговарят с властта.

Полицейски кордон посрещна тази сутрин работниците от мини "Бобов дол" при опита им да блокират магистрала "Струма". 

Първо полицията спря кордон от автомобили на протестиращите от ТЕЦ и мини “Бобов дол”, преди да достигне до главния път между Дупница и Кюстендил и АМ “Струма”.

Работещите в минния комплекс казаха, че ако не бъдат пуснати, ще тръгнат пеша до магистралата. Полицията опита да спре протестното шествие, хората обаче минаха през нивите и стигнаха към АМ “Струма”, предаде БНТ. Тя е напълно затворена и в двете посоки.

Пътят Дупница-Кюстендил също бе блокиран.

От АПИ съобщиха, че при 59-и километър е определен обходен маршрут в двете посоки е по път І-1 Благоевград - София от пътен възел "Дупница север" до пътен възел "Бобошево".

Трафикът се регулира от служители на "Пътна полиция".

Блокирана е и АМ „Тракия“ в област Стара Загора

Трета нощ протестиращите от комплекса "Марица изток" останаха на автомагистрала "Тракия", която остава затворена в района на Стара Загора, предаде БНТ.

В палатковия лагер основно са работници, които вчера са били на работа и късно снощи са сменили своите колеги.

Ограничено е преминаването през прохода Хаинбоаз в района на село Гурково, детелината на автомагистрала "Тракия" към Стара Загора и Хасково на 208-и километър и главния път София- Бургас.

Вчера протестиращите не приеха поканата на министър-председателя акад. Николай Денков. И настояха за извънредно заседание на Министерския съвет, като в него да има една точка, а именно изтегляне на внесените териториални планове. Te поискаха оставката на енергийния министър Румен Радев.

„Срокът за внасяне е спазен в ЕК, сега искаме да бъдат коригирани и да бъдат нанесени нашите искания“, казаха пред БТА от местния синдикат на КНСБ в ТЕЦ 2.

Премиерът Николай Денков да заповяда на протеста и даде предложенията си. Това каза пък президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов на протеста на миньорите и енергетиците на автомагистрала „Тракия“.

"Така искат колегите и аз също мисля, че така е по-добре", коментира той.

Имаме нужда от съгласие как да се развие енергетиката, основано на реални факти, не на политически измислици, заяви вчера  премиерът Денков.