При руски обстрел срещу Херсонска област в Южна Украйна през изминалата нощ е убит най-малко един човек и са ранени шестима, включително две деца, съобщи днес областният управител, цитиран от Ройтерс.

В приложението "Телеграм" управителят на Херсонска област Олександър Прокудин съобщи, че за последните 24 часа руските сили са извършили 71 атаки, "насочени срещу жилищни райони", както и срещу магазини и медицинска инфраструктура.

Мишена на 20 от въздушните и сухоземни атаки е бил административният център на областта - град Херсон, уточни началникът на областната управа. Местните власти своевременно са потушили пожар, предизвикан от обстрел рано тази сутрин.

Ройтерс прави уговорката, че информацията не е проверена чрез независим източник, както и че за момента няма коментар от Русия.

Агенция Укринформ посочва, че двете ранени деца са сестри на 13 и 12 години. Според информация от окръжната прокуратура в Херсон медиците са установили средни телесни повреди и посттравматичен стрес. Ранена е и майка им, на която е поставена същата диагноза. 

Агенцията припомня, че през ноември миналата година Киев е изтласкал руските сили от част от Херсонска област след неколкомесечна окупация, но руските части са продължили да обстрелват централния град на областта и райони в близост до него отвъд река Днепър.