Холивудската звезда Том Ханкс предупреди последователите си в Инстаграм, че изкуствен интелект, имитиращ актьора, рекламира дентален продукт без негово позволение. 

"ВНИМАВАЙТЕ!! Има едно видео, което промотира някакъв дентален план с изкуствен интелект, който ме имитира. Нямам нищо общо с това", написа Ханкс. 

Актьорът не е принципен противник на употребата на технологии за промяна на външния вид - в анимирания коледен филм "Полярният експрес" е представена CGI версия на американеца. В излязлата през 2022 г. продукция "Човек на име Уве" играе дигитално подмладен Ханкс.

В режисирания от Робърт Земески филм Here ("Тук"), който се очаква да излезе следващата година, ще има множество подмладени версии на двукратния носител на "Оскар".

При гостуване в подкаста на британския комик Адам Бъкстън на 18 април актьорът обяви, че изкуственият интелект не е дошъл изневиделица за хората от шоубизнеса.

"Знаехме, че ще бъде създадена тази възможност - да въвеждаш нули и единици в компютър и да създадеш лице и герой. Това е нараснало многократно оттогава и го виждаме навсякъде.

Сега, ако искам, мога да се събера и да предложа поредица от седем филма, в които да участвам, в които да съм на 32 години. От сега до края на вечността. Всеки може да се пресъздаде във всяка възраст чрез изкуствения интелект и технологията "дийпфейк".

Ханкс посочи, че утре може да го блъсне автобус и участията му да продължат, като зрителите няма да могат да разпознаят разликата между човека Том Ханкс и създадения чрез изкуствен интелект "Том Ханкс".

Дни след интервюто започна стачката на сценаристите в Холивуд, която продължава и до днес. Миналата седмица те постигнаха споразумение с големите студия, като ще има изрични ограничения с употребата на изкуствен интелект в изготвянето на сценарии.

Но Sag-Aftra – профсъюзът, който защитава интересите на актьорите – продължава да стачкува. Множество продукции са поставени на пауза, някои сериали и филми така и няма да бъдат завършени. Протестът на актьорите също е свързан с потенциала на изкуствения интелект да създаде техни "реплики", които да ги изместят от големия екран.