Ръководството на "Левски" излезе с остра позиция срещу БФС и Съдийската комисия на централата след снощния мач с "Лудогорец" (0:1) на "Герена". "Сините" имат претенции срещу съдийството на Георги Гинчев, изказани още след двубоя.

Най-голямата от тях е за неотсъден втори жълт и червен картон на голмайстора Руан Секо в 62-ата минута. Бразилецът влезе с бутоните на вратаря Пламен Андреев, но реферът не обърна внимание на тази ситуация. Гостите можеха да останат с човек по-малко, след като вече имаха аванс в резултата.

"В неделя вечер бяхме свидетели на грозна подигравка с най-големия клуб и вярната му публика. Ние като ръководство сме възмутени и огорчени от престъпното съдийство на Георги Гинчев, неговите асистенти и видеоасистент реферите. Предлагаме на вашето внимание видео със ситуации, които категорично уронват престижа на футболната игра", така започва позицията, публикувана на официалния сайт на клуба.

След това се хвърлят стрели към "Лудогорец" и се припомня, че самият Руан Секо заяви след срещата, че си е заслужавало да бъде изгонен.

"Достатъчно е обаче само да се спрем на 62-ата минута, в която Руан Секо намери с бутоните опорния крак на Пламен Андреев, малко след като бе получил жълт картон. Нарисувана ситуация за втори жълт/червен картон, но разбира се, това не се случи, макар че самият футболист чистосърдечно призна, че е трябвало да бъде изгонен.

Добавяме и факта, че играчите на „Лудогорец“ съпровождаха съдията и го „съветваха“ през почти цялото време на двубоя. За такива прояви в Европа „орлите“ често остават с 10, а понякога и с 9 души, но у нас, за съжаление, могат да си позволят подобно поведение. Пълният стадион и футболният празник, който за пореден път нашите верни фенове сътвориха, не заслужават подобно отношение", пишат на "Герена".

Поначало посланието е адресирано до президента на БФС Борислав Михайлов и шефа на съдиите Давид Борбалан. Така в следващия абзац се изказва мнение, че най-големите мачове не се дават на най-добрите рефери, а комисията "ръководи футболните срещи в конюнктурен интерес, а не в интерес на футболния продукт, който следва да радва феновете".

"Искаме дебело да подчертаем, че грешки имаше и в обратната посока и не търсим оправдание за загубата само с рефера. Те обаче бяха като компенсация за ситуациите, в които бяхме ощетени. Недопустимо е за най-големите мачове в родния футбол да бъдат назначавани съдии, които нямат необходимите съдийски качества, ниво и опит за такива двубои. Същите дори нямат статута на международни съдии.

Това е отговорност на Съдийската комисия, която за пореден път не си върши работата, за която е избрана и получава подобаващо възнаграждение за това. Същата ръководи футболните срещи в конюнктурен интерес, а не в интерес на футболния продукт, който следва да радва феновете. Изграденото недоверие във футболните съдии през последните години опорочават труда на клубовете, поради което настояваме за дербитата в нашето първенство да се канят чуждестранни рефери", твърди "Левски", като с последното явно опитва да върне стара практика.

Съобщението завършва в боеви тон и с ясния намек, че клубът може да се обърне срещу управлението на БФС на бъдещ конгрес:

„ПФК Левски“ заявява, че няма да толерира нито ден повече гаврата с любимия на милиони клуб. Заради подобно престъпно и страхливо съдийство цялостното ниво на футбола ни е такова. Призоваваме за пореден път да се вземат мерки срещу тези прогнили порядки да се толерират определени клубове чрез съдийски наряди, програма и всякакви други похвати. Силно се надяваме този път нещо да се промени в интерес на футбола в България.

За ръководството на БФС на бъдещ конгрес на централата нашият глас е равен на гласа на „ФК Злокучене“, но нека не подценяват обществената значимост и фенска подкрепа на най-обичания отбор в България. Не е важно колко дълго си управлявал, а какво си оставил след себе си за доброто на най-обичания спорт."

Коментар на Клуб Z (Валентин Маринов)

В позицията и видеото удобно са пропуснати грешките на съдията Гинчев в полза на "Левски", а те не бяха никак малко. Ако Гинчев, който действително свири много слабо от началото до края, бе стриктен и справедлив, щеше да санкционира Андриян Краев и Уелтън, първият за удар с лакът, вторият за умишлено спиране на контраатака с нарушение. Това си бяха "нарисувани" жълти картони, а те биха извадили и двамата от мача с ЦСКА-София в събота.

Остана впечатлението, че реферът пожали и Хосе Кордоба. Това са само най-големите му гафове, имаше и други.

Колкото до позицията срещу БФС, от снощи дори "сини" припомнят на Наско Сираков как на последния изборен конгрес подкрепи Борислав Михайлов "заради едно 40-годишно приятелство" срещу Димитър Бербатов.

Останалото е обикновен популизъм. А констатацията, че "не е важно колко дълго си управлявал, а какво си оставил след себе си за доброто на най-обичания спорт" изглежда важи само когато е засегнат личен интерес.