В източния украински град Харков ще бъде построено първото изцяло подземно училище в страната, за да се предпазят учениците от честите руски бомбени и ракетни нападения, съобщи в "Телеграм" кметът на града Игор Терехов, предаде Ройтерс.

"Такова скривалище ще позволи на хиляди деца от Харков да продължат безопасното си обучение дори при заплахи от ракетни атаки", написа Терехов.

Макар и много училища във фронтовите райони да бяха принудени да преподават онлайн през цялата война, Харков организира около 60 отделни класни стаи по метростанциите си преди началото на учебната година, която започна на 1 септември, създавайки място за повече от 1000 деца да учат в тях.

Харков, вторият по големина град в Украйна, бе с население от над 1,4 милиона души преди Русия да нахлуе в страната през февруари 2022 година.

Части от града се намират на по-малко от 35 километра от границата с Русия и са подложени на почти ежедневни руски бомбени и ракетни нападения, които могат да засегнат жителите му преди те да успеят да стигнат до бомбоубежища.

БТА