Александър Везенков очаква с нетърпение началото на сезона в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада, а той ще бъде дебютен за него, след като по-рано тази година българинът премина в "Сакраменто Кингс".

Тимът имаше "Ден за медиите", в който пред репортери застана и Саша. Това стана в началото на официалните отборни тренировки, които са фиксирани в колективния трудов договор. Досега играчите се подготвяха повече индивидуално и на групи.

"Чувствам се страхотно. Вече съм тук от около месец и всичко е чудесно. Хората в Сакраменто вече ме карат да се чувствам като във втория си дом, за което съм им много признателен. Семейството ми е тук и ме подкрепя, започна Саша на въпрос на журналист как се адаптира. - Нямам търпение да започне сезонът. Всички се стремят да ми помагат - от президента до съотборниците.

Всеки ден ме питат как съм, как се чувства семейството ми тук. Има различна връзка. Това не може да се опише, трябва да се преживее. Всеки ден е по-добър от предишния. Вярвам, че така ще се получи и с мачовете. Аз съм от друг континент, от друга държава, но съм тук, за да изпълня своята мечта, да свърша работата си и да помогна да отбора да печели."

Последва питане за адаптацията на Везенков към стила на игра.

"Всички са наясно със силата на "Сакраменто" в атака като скорост, динамика, движение на топката. Въпросът е как ще се справим в дефанзивен план, но вярвам, че ще има подобрение с течение на сезона. Трябва да запазим и високи стандартите си в атака. За мен това е ново предизвикателство.

Гледал съм много мачове от НБА, разучавал съм, но съвсем друго е да почувстваш нещата отвътре, да се изправиш директно. Мисля, че напредвам всеки ден. Работя здраво и имам увереност в силите си."

А по повод града, новият си дом?

"Сакраменто е спокоен град, като едно голямо село. Казвам това с добро чувство. Няма никакви проблеми. Хубаво е."

Как играч №1 в Евролигата за миналия сезон вижда ролята си, след като на същото медийно събитие гардът Диарън Фокс го похвали като "един от най-добрите стрелци в света" на база на видяното в първите тренировки досега?

"В НБА играта е различна, скоростта е друга, всеки притежава таланта да бележи от всякакви ситуации. Не знам каква точно ще бъде ролята ми, трябва да попитате треньора. Но аз съм готов на всичко. Готов съм да сграбча всяка възможност, така че ще чакам своя шанс. Мисля, че мога да помогна на отбора и каквото прецени треньорът, аз ще го направя.

Ако трябва да влизам от пейката, няма проблем, това няма да ми се отрази по никакъв начин. Важното е са помагам на отбора и той да печели, защото тогава всички играят, всички са щастливи и организацията работи по-добре. Ще направя всичко необходимо, за да печелим."

Попитан за съотборника си Кийгън Мъри, който играе на неговия пост, а по-млад и е считан за бъдеща голяма звезда, Везенков заяви:

„Той работи здраво, скромно момче е, не говори много, но ми харесва работата, която влага. Сякаш виждам по-младото си аз, очевидно на различно ниво, но работещ всеки ден и опитващ да подобрява играта си във всеки аспект. Тази година за него ще бъде още по-добра от предишната.“

Колкото до разликата в атмосферата в залите в Европа и САЩ, Александър Везенков коментира:

„Атмосферата в Европа е много различна. Забавно е, защото видях треньора Браун, който дойде да гледа плейофите в Евролигата, да прави записи на феновете с телефона си през цялото време. Там културата е различна. Феновете подкрепят отборите си по добър начин, но понякога и по лош. През миналата година четвъртият мач от финала на първенството с "Панатинайкос" не завърши. Просто всичко е различно. Това е нещо, което трябва да преживееш, за да го разбереш.“

Той завърши с добри думи за новите си съотборници, като отново подчерта нетърпението, с което очаква старта на сезона.

„Не познавах играчите, когато реших да дойда в "Сакраменто". Решението бе на базата на собствената си перспектива и визия за себе си. Когато се срещнах с играчите, които имат толкова опит в НБА и видях колко здраво работят и колко добри хора са, знаех, че съм взел правилното решение.

Нямам търпение мачовете да започнат и да преживея всички тези емоции. Този първи месец беше трудната част, тъй като няма мачове, нито отборни тренировки и всички върви по-бавно. Когато мачовете започнат, всичко ще се случва по-бързо и мисля, че ще се наслаждавам повече“, завърши българският национал.