Американското министерство на финансите наложи санкции на общо 28 лица и организации, участващи в глобалната търговия с наркотици, включително и в широка мрежа, базирана в Китай и заподозряна в трафик на опиоида фентанил, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Налагането на тези санкции е в рамките на поредица от действия, които се очакваше администрацията на президента на САЩ, Джо Байдън, да обяви по отношение на доставката на така наречените прекурсори - химични вещества, използвани за производството на изключително силния синтетичен опиоид. Фентанилът доведе до рязко повишаване на смъртността от наркотични свръхдози в САЩ през последните години.

Министерството на финансите обяви в изявление, че е наложило санкции на 12 организации и 13 лица, регистрирани в Китай и намерени за отговорни за производство и разпространение на фентанил, метамфетамини и прекурсори на екстази (МДМА). Под американските санкции са попаднали и две организации и едно физическо лице, регистрирани в Канада.

С тези си действия САЩ замразяват всички активи на въпросните физически и юридически лица и генерално забраняват на американските граждани да осъществяват търговия с тях.

Отделно от това американското министерство на правосъдието заяви, че повдига обвинения срещу осем базирани в Китай компании и осмина китайски граждани по обвинения, свързани с фентанил.