Германският посланик в Русия Александър Граф Ламбсдорф призна ролята на Москва за обединението на Германия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Без нашите партньори в САЩ, Франция и Великобритания, но и тези в Съветския съюз по това време, германският национален празник нямаше дори да съществува", каза Ламбсдорф в реч в посолството пред дипломати, бизнес представители и журналисти вчера - на 33-та годишнина от обединението на Източна и Западна Германия. В същото време той отправи критики към политиката, която води сега Москва. 

Падането на Берлинската стена е вследствие на "силното желание за свобода на хората в Централна и Източна Европа", каза германският посланик в Русия. В момента Украйна се бори за "свобода, мир, сигурност и национален суверенитет" и Русия, от друга страна, извършва насилие в съседната страна, продължи той. Насилието е насочено не само навън, а и навътре, към руските критици и дисиденти, допълни той.

В същото време Граф Ламбсдорф изрази оптимизъм, че дипломатическата работа ще доведе до промяна в руската политика в дългосрочен план.

"Убеден съм: насилието няма да има последната дума", каза той.

Откакто започна войната в Украйна, отношенията между Берлин и Москва са напрегнати и след няколко експулсирани дипломати в германското посолство в Москва е останал много малък персонал, отбелязва ДПА.