Космическият боклук в орбита около Земята е нарастващ проблем - стари части от ракети, сателити и други парчета обикалят планетата ни с висока скорост и са все по-сериозна заплаха за работещите сателите, космическите станции и прохождащия космически туризъм.

Затова не е изненадата, че американската Федерална комисия по комуникации (FCC) наложи глоба от 150 000 долара на Dish Network. Сателитната компания не е успяла да премести свой стар сателит достатъчно далеч. Изстрелян през 2002 г., той беше в геостационарна орбита на около 35 000 км от Земята. Компанията трябваше да го премести на 300 км по-далеч, но горивото не е достигнало за повече от 122 км.

Dish Network са признали своята грешка и ще платят глобата без обжалване.

И макар да не е изненада, решението е историческо - това е първата глоба за космически боклук. И сигнал към други компании, че епохата, в която просто зарязваш неработещият хардуер в орбита, отминава. 

"С разрастването на сателитните операции и ускоряването на космическата икономика, трябва да сме сигурни, че операторите спазват ангажиментите си“, заяви шефът на бюрото за изпълнение на FCC Лойън Ейгъл в изявление.

Това означава, че операторите на сателити трябва да правят по-добри планове още при изстрелването им - и вероятно ще оскъпи донякъде процеса. Налице остава обаче проблемът по разчистването на вече създадените отпадъци - някои от тях от успешни и неуспешни мисии на космическите нации, други дело на сателитни компании, много от които вече не съществуват.