След лято на рекордни жеги глобалното затопляне стана още по-лошо през септември, като Земята постави нов белег за това колко над нормалното са стигнали температурите, съобщи в четвъртък европейската климатична агенция, цитирана от Асошиейтед прес. 

Средната температура през миналия месец е била 0,93 градуса по Целзий над средната за септември за периода 1991-2020 година.  Това е най-голямата разлика над средното за месец за 83 години от данни, събирани от Службата по промените в климата на Европейската космическа агенция "Коперник".

“Това наистина е изумително,” казва пред АП директорът на "Коперник" Карло Буонтемпо. “Никога не сме виждали такова нещо в който и да е месец от нашите архиви”.

През септември е имало това, което учените наричат най-голямата аномалия, т. е. отклонение от нормалното.

“Това не е фантастична метео статистика”, казва пред АП Фридерике Ото, изследователка на климата от "Импириъл колидж" (Imperial College) в Лондон. 

 “Това е смъртна присъда за хора и екосистеми. Тя разрушава средства за производство, инфраструктура, реколта".

"Коперник" е изчислила, че средната температура за септември е била 16,38 градуса по Целзий. Тя чупи предишния рекорд от септември 2020 г. със стряскащия половин градус по Целзий. Това е огромна разлика в климатичните статистики, отбелязва АП. 

Високите температури се разпростират по цялото земно кълбо, но те са били причинени главно от постоянната и необикновена топлина в световния океан, който не се е охладил както обикновено през септември и са останали рекордни от пролетта насам, казва още Буонтемпо.

Земята е напът към най-горещата си година откакто се водят статистиките, с около 1,4 градуса по Целзий по-топла отколкото през прединдустриалните времена, според зам.-директорката на "Коперник" Саманта Бърджис.

Последният септември е бил с 1,75 градуса по Целзий по-топъл отколкото през средата на ХIХ век според данните на "Коперник". Световните лидери се споразумяха на конференция в Париж през 2015 година да ограничат бъдещото затопляне до 1,5 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалните времена.

Глобалната прагова цел от 1,5 градуса Целзий се отнася за дългосрочни средни температури, не за един месец или година. Обаче учените все пак изразяват дълбока загриженост от това, че се поставят рекорди, отбелязва АП.

“Това, което виждаме сега, е фонът на бързо глобално затопляне със скорост, която Земята не е виждала векове, съчетано с естествения климатичен цикъл Ел Ниньо”, казва Джесика Мурман, американска изследователка на климата, цитирана от АП.

Ел Ниньо е временно затопляне на части от Тихия океан, което променя времето в света.

„При това двойно зло нещата стават опасни", добавя Мурман.

Въпреки че Ел Ниньо играе роля, климатичната промяна има по-голям отпечатък в това затопляне, казва Буонтемпо.

“Не му се вижда краят, като се имат предвид новите залежи от нефт и газ, които се отварят за експлоатация," казва Ото. "Ако има още топлинни рекорди, няма да има отдих за хората и природата, няма да има време да се възстановят".

Буонтемпо казва, че е вероятно Ел Ниньо да стане по-топъл и да причини дори по-високи температури идната година.

“Този месец, по мое професионално мнение като климатичен учен, беше абсолютно шокиращо луд" , написа в X (преди Туитър) климатичният учен Зик Хаусфадър.