Инструментализирането на миграцията е хибридна заплаха на ЕС.

Това се съдържа в проектодекларация на ръководителите на страните членки, цитирана от „Политико“. Очаква се тя да бъде приета днес, на неформалната им среща в испанския град Гранада. Документът, до който изданието е имало достъп, е с дата 4 октомври.

В декларацията европейските лидери втвърдяват тона по отношение на незаконната миграция. Това става само дни, след като страните членки (Съветът) на ЕС постигнаха споразумение по част от миграционния пакет.

„Трябва да се справим с незаконната миграция по решителен начин. Няма да позволим на трафикантите да решават кой да влиза в ЕС. Ще продължим ефективно и бързо да прилагаме нашите решения“, се казва в текста.

Начините за справяне с проблема варират от засилено партньорство със страните на произход и транзит на мигрантите до решителна борба с организираната престъпност.

Изобилие от nada¹ в Гранада

Така „Политико“ коментира серията от провали вчера, когато пак в Гранада се състоя среща на Европейската политическа общност (ЕПО). Освен ръководителите на страните членки на ЕС в Испания дойдоха и колегите им от още 19 държави.

Първо, пропаднаха надеждите за разрешаване на кризата в Нагорни Карабах. Президентите Илхам Алиев на Азербайджан и Реджеп Ердоган на Турция изобщо не уважиха форума.

Второ, неуспех претърпяха опитите за намаляване на напрежението в Косово. Президентката на страната Вьоса Османи бе категорична, че няма да се срещне със сръбския си колега Александър Вучич, докато не бъдат наложени санкции на Белград. Причина са сръбските провокации.

След това испанското председателство на Съвета на ЕС отмени насрочената пресконферпенция, без да обясни причините. На нея се очакваше британският премиер Риши Сунак да обяви как смята да проведе следващия форум на ЕПО, чийто домакин е Обединеното кралство. Вместо това той се срещна с премиерите Джолджа Мелони на Италия, Марк Рюте на Нидерландия и Еди Рама на Албания, френския президент Еманюел Макрон и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Групата обсъди миграцията, след като Испания отказа да включи въпроса в дневния ред на вчерашната среща.

----------------------------

¹Нищо (исп.)