Руското правителство обяви, че премахва забраната си за износ на дизелово гориво през пристанищата, но ограниченията върху износа на бензин остават в сила, съобщи правителствената пресслужба.

Ограниченията върху износа на дизелово гориво, доставяно на морските пристанища по тръбопровод отпадат, при условие че производителят доставя най-малко половината от произведеното дизелово гориво на вътрешния пазар.

„Ограниченията върху износа на горива от Русия, която е най-големият износител на горива за корабоплаване в света преди Съединените щати, повишиха световните цени и принудиха някои купувачи да търсят алтернативни източници на бензин и дизелово гориво“, се казва в съобщението.

Като цяло дизеловото гориво е най-големият руски износ на петролни продукти, възлизащ на около 35 милиона тона миналата година, от които почти три четвърти са доставени по тръбопроводи. През 2022 г. Русия също е изнесла 4,8 милиона тона бензин.

Заради забраната на ЕС за внос на руско гориво Москва пренасочи износа на дизел и други горива към Бразилия, Турция, няколко страни в Северна и Западна Африка и страните от Персийския залив в Близкия изток.