Германската министърка на външните работи Аналена Бербок призова за съвместни усилия за присъединяването на страните от Западните Балкани към Европейския съюз.

"За да успее присъединяването към ЕС, сега всички трябва да запретнат ръкави заедно", заяви политикът от Зелените малко преди да отпътува за срещата с колегите си от Сърбия, Косово, Черна гора, Босна и Херцеговина, Северна Македония и Албания, планирана за петък в албанската столица Тирана.

"ЕС трябва да удържи на думата си за обещанията, които е дал, а страните от Западните Балкани трябва да започнат необходимите реформи", добави Бербок.

Редовната среща се разглежда като подготовка за т. нар. среща на върха на Берлинския процес на 16 октомври. Берлинският процес, иницииран от тогавашния германски канцлер Ангела Меркел през 2014 г., има за цел да доближи шестте държави до стандартите, нормите и практиките на ЕС. ЕС вече води преговори за присъединяване със Сърбия, Северна Македония, Черна гора и Албания. Босна и Херцеговина се счита за страна кандидатка, а Косово - за потенциална страна кандидатка. 

"Страните от Западните Балкани чакаха твърде дълго своето място на масата на Европейския съюз", каза още Бербок. Според нея за младите хора в региона е напълно ясно, че бъдещето им е в ЕС.

"И ако Европа не дойде при тях, те ще намерят път към Европа - с фатални демографски последици за техните страни."