"Министър Тагарев в момента си върши чудесно работата като военен министър", заяви премиерът Николай Денков пред БТА в Гранада, където участва в двудневната среща на лидерите на страните от ЕС.

"Да, понякога Тагарев е малко по-остър в изказа, но това не е основание за оставки", добави премиерът след критиките от сутринта от Бойко Борисов и Делян Пеевски по адрес на министъра.

"Често ми се налага напоследък да кажа, че се намираме в предизборна ситуация, много неща се казват. Това, което трябва да се гледа, е какви са конкретните взети решения", добави Денков.

Премиерът съобщи, че е разговарял днес с френския президент Еманюел Макрон по повод интересите, свързани с ядрената енергетика.

"Знае се, че за шести реактор очакваме гориво, произведено от френска компания", поясни Денков.

"Очакваме Франция, с нейната много висока експертиза, да се включи в подготовката за седми и осми реактор в Козлодуй", допълни той. 

По думите на премиера на днешната среща участниците в Европейския съвет са обсъдили отново въпроса с миграцията и охраната на европейските граници. Той посочи, че има единодушие за важността на охраната на външните граници и за нуждата да се работи с държавите, откъдето идват мигрантите. "Примерът с Турция в момента е положителен - това, че имаме сътрудничество, помага значително по отношение на границата с България и Гърция", поясни той. "Контрастът с африканските държави е много голям в това отношение", отбеляза Денков.

По думите на премиера не се очаква пробив непосредствено след предстоящата му среща с канцлера на Австрия по въпроса за приемането на България в Шенген.

"Тази среща е част от съвсем системните ни усилия да убедим, доколкото е възможно от наша страна, както политиците в Австрия, не само канцлера, който видяхте, че се разболя и не дойде тук, но и другите политици, от които зависи това решение", посочи Денков.

Той уточни, че ще има срещи във Виена с групите в австрийския парламент.

Премиерът съобщи, че е говорил за българските аргументи за присъединяване към Шенген с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с нидерландския премиер Марк Рюте и с френския президент Еманюел Макрон. Всички казват “да, имате вашите аргументи и трябва да ги използвате”, заяви Денков. 

По повод разширяването на ЕС и свързаните с това спорове той посочи, че нашата държава в момента има резерви само спрямо Северна Македония заради очакванията да се изпълнят ангажиментите, приети миналата година. По отношение на другите държави имаме по-скоро позитивно мнение.