Категорично осъждам терористичните атаки на Хамас над Израел и насилието над невинните израелски граждани.

Това се казва в позиция на българския министър-председател Николай Денков след нападението на терористичната групировка срещу близкоизточната страна.

"Изразявам пълна солидарност с израелския народ. Мислите ми са с жертвите на тези атаки. Осъждам тероризма във всичките му форми", заявява още премиерът Денков.

ЕС осъжда недвусмислено атаките на Хамас срещу Израел, заяви дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Следим с безпокойство новините, идващи от Израел. Осъждаме недвусмислено атаките на Хамас. Това ужасяващо насилие трябва да бъде прекратено незабавно. Тероризмът и насилието не разрешават нищо", заяви Борел в послание в Екс. "ЕС изразява солидарността си с Израел в тези трудни моменти", допълни той.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също осъди остро атаките срещу Израел, извършени от ивицата Газа,  предаде ДПА. 

"Силно осъждам безразборните атаки, предприети срещу Израел и неговия народ тази сутрин с цел всяване на терор и пораждане на насилие срещу невинни граждани", коментира Мишел в Екс. "В мислите си съм с всички жертви", допълни той и изрази солидарността на ЕС с израелския народ в този ужасяващ момент.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви също в Екс, че нападението срещу Израел "е тероризъм в най-подлата му форма". Тя добави, че "Израел има право да се защитава от такива отвратителни нападения", предаде Асошиейтед прес.

Германия също осъди категорично терористичните атаки, идващи от Газа срещу Израел, заяви германският външен министър Аналена Бербок, предаде Франс прес. Тя каза, че Германия е напълно солидарна с Израел и с неговото право, гарантирано от международното законодателство, да се защитава срещу тероризма.

Германският канцлер Олаф Шолц изрази солидарност с Израел след масираната сутрешна атака на Хамас срещу еврейската държава, предаде ДПА.

"Ужасяващи новини досигат до нас от Израел", заяви Шолц. "Дълбоко сме шокирани от ракетния обстрел от Газа и от ескалацията на насилието. Германия осъжда тези атаки на Хамас и застава на страната на Израел", написа канцлерът в Екс.

Франция осъжда с най-голяма твърдост терористичните атаки срещу Израел, се казва в изявление на френското министерство на външните работи.

Париж изразява пълната си солидарност с Израел и с жертвите на тези атаки и потвърждава отново отхвърлянето на тероризма и привързаността си към сигурността на Израел, се казва в изявлението. Френският президент Еманюел Макрон в изявление в Екс също осъди твърдо терористичните атаки, поразяващи сега Израел, които се извършват сега,  и изрази пълната си солидарност с жертвите и с техните семейства, предаде Ройтерс.

Италия подкрепя правото на Израел да се защитава срещу бруталната атака, която се извършва на нейна територия, пък се казва в изявление на италианското правителство, предаде Франс прес.

Рим осъжда с най-голяма твърдост терора  и насилието, които сега се извършват срещу невинни цивилни.

"Терорът няма да надделее никога. Ние подкрепяме правото на Израел да се защитава", се казва в изявлението.

Великобритания осъжда ужасяващите атаки на Хамас срещу Израел, предаде Франс прес, като се позова на изявление на британския външен министър Джеймс Клевърли.

"Великобритания ще подкрепя винаги правото на Израел да се защитава", допълни министърът в Екс.

Испанският министър на външните работи Хосе Мануел Албарес също осъди атаките от ивицата Газа срещу Израел, които нарече терористични и изрази солидарността на Испания с жертвите на това нападение, предаде Ройтерс.

Украйна заяви подкрепата си за Израел в нейното право да се защитава и осъди твърдо терористичните атаки, които са в ход срещу еврейската държава, в това число и изстрелването на ракети срещу цивилни в Йерусалим и Тел Авив, се казва в изявление на украинското министерство на външните работи.

"Изразяваме нашата подкрепа за Израел в нейното право да се защитава и да защитава народа си", се допълва в текста

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин публикува изявление, в което подчерта, че "нашият ангажимент към правото на Израел да се защитава остава непоколебим и изразявам съболезнованията си на семействата на тези, които загубиха живота си в това отвратително нападение срещу цивилни".

"През следващите дни Министерството на отбраната ще работи, за да гарантира, че Израел има това, от което се нуждае, за да се защити и да защити цивилните от безразборно насилие и тероризъм", подчерта той.

"Неутралните"

Не всички държави категорично определиха Хамас като агресор при днешната ескалация на конфликта. Русия призова за сдържаност и посочи, че поддържа връзки с участващите страни, предаде Франс прес.

"Ние сме в контакт с всички сега. С израелците, с палестинците и с арабите", заяви Михаил Богданов, заместник-министър на външните работи и емисар на Кремъл за Близкия изток и Африка.

Москва, която е близка едновременно и с Израел и с палестинския лагер, заяви, че е изненадана от това влошаване на напрежението. 

Идентична бе позицията на Турция.

"Ние призоваваме всички страни към сдържаност. Те трябва да се въздържат от агресивни действия", каза президентът Реджеп Ердоган на конгрес на своята Партия на справедливостта и развитието в Анкара.

Саудитска Арабия призова за спиране на насилието между Израел и палестинците, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на саудитското министерство на външните работи.

"Следим безпрецедентните събития между известен брой палестински групировки и израелските окупационни сили, които доведоха до висока степен на насилие по редица фронтове", се казва в изявлението.

Египет предупреди за сериозните последствия от ескалацията в Израел, предаде Ройтерс. В изявление на египетското министерство на външните работи се призовава за максимална сдържаност и за избягване на излагане на цивилните на по-нататъшна опасност.

Иран: Подкрепяме Палестина, докато Йерусалим не бъде освободен

Поддържаното от Иран ливанско движение Хизбула заяви, че атаката, предприета от Газа по Израел, е послание срещу нормализацията на отношенията с Израел, предаде Ройтерс. Според Хизбула масираният ракетен обстрел на Хамас от ивицата Газа по Израел е решителен отговор на продължаващата израелска окупация на палестинските територии и послание към онези, които се стремят към нормализация на отношенията с Израел.

Хизбула поздрави Хамас за героичната му и победоносна мащабна операция срещу Израел, допълва Франс прес.

Съветникът на иранския аятолах Али Хаменей - Рахим Сафави, изрази подкрепа за палестинските атаки срещу Израел, предаде Ройтерс.

"Поздравяваме палестинските бойци", заяви той. "Заставаме до палестинските бойци, докато Палестина и Йерусалим не бъдат освободени", допълни иранският представител.