Високопоставен член на "Хамас" съобщи, че палестинското движение държи в плен над 100 души след безпрецедентното си нападение срещу Израел, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Муса Абу Марзук каза това пред арабскоезичната медия "Ал Гад". Освен тях се твърди, че и радикалната палестинска групировка "Ислямски джихад" държи над 30 души.

При атаката си срещу Южен Израел въоръжени бойци отведоха в Газа десетки пленници, включително жени, деца и възрастни. Точният им брой не беше ясен, докато двете групировки не направиха съобщенията си. Израелската армия заяви само, че има "значителен" брой отвлечени, но не даде повече подробности.

На израелска територия все още има палестински нападатели, които продължават да действат след предприетите от ислямисктата групировка "Хамас" мащабни атаки в Израел, съобщи говорител на израелската армия, цитиран от ДПА.

"На територията на Израел все още има вражески сили", каза той снощи, около 36 часа след началото на атаката, която започна от ивицата Газа. Част от проникналите на израелска територия бойци са убити, но някои все още са на терен, добави говорителят.

В последните часове продължават боевете в района на границата. В няколко града хората отново трябваше да се скрият заради ракетни нападения от Газа.

Снощи армията даде указания на жителите на две населени места в пограничния район да не напускат домовете си "заради ситуацията със сигурността".

"Намираме се в разгара на война", каза говорителят. Израелските военновъздушни цели са в пълна готовност да атакуват цели в ивицата Газа, добави той.

"Над 500 цели", свързани с управляващото ивицата Газа палестинско ислямистко движение "Хамас" и на палестинския "Ислямски джихад" са били поразени тази нощ от израелски въздушни удари и артилерийски обстрел в ивицата Газа, предаде Франс прес.

Ударите са нанесени с бойни самолети, хеликоптери и артилерия, уточни армията в изявление.

Боевете в самия Израел също продължават.

"Продължаваме да се бием, има седем или осем места с открит терен около (ивицата) Газа, където наши военни все още се бият с терористите", добави в изявление пред медиите говорителят на армията, подполковник Ричард Хехт.

Десетки хиляди израелски бойци са разположени в близост до ивицата Газа, за да се опитат да възстановят контрола, отбелязва АФП. Това са най-тежките боеве на територията на Израел от създаването на еврейската държава.

Израел е мобилизирал 300 000 резервисти от армията си в отговор на нападението на "Хамас", предаде ДПА, позовавайки се на военен говорител.

Вашнгтонският Институт за изследване на войната (ИИВ) посочва три причини, поради които "Хамас" е предприела нападението срещу Израел - за да предизвика по-мащабен регионален конфликт, който да въвлече Иран, подкрепяната от него "Хизбула", чиито сили са в Сирия и Ливан и прокситата на Техеран в Близкия изток - режима на сирийския президент Башар Асад, хусите в Йемен и различни въоръжени групи, които действат в Бахрейн, Ирак, Сирия и палестинските територии.

Втората причина ИИВ вижда в изявление през август на командира на иранския корпус на гвардейците на ислямската революция ген. Хосейн Салами, че "Хизбула" и палестинските бойци трябва да засилят наземните операции срещу Израел, за да предизвикат хаос в страната, чието унищожаване е прокламирана цел на иранския режим. И като трета причина ИИВ вижда вероятен опита на "Хамас" да провали провежданите под егидата на САЩ преговори за нормализация на отношенията между Израел и Саудитска Арабия.

Над 1100 загинали досега

Над 1100 са вече загиналите в Израел и Палестина след масовото координирано нападение на бойци на радикалното палестинско движение "Хамас", което започна рано в събота, предаде БНР. Според международниге агенции жертвите в Израел засега са близо 700, а в Газа - около 400.

Израелската аварийно-спасителна служба "Зака" съобщи, че медицинските ѝ екипи са прибрали около 260 тела от мястото на провеждане на музикален фестивал, на който са присъствали хиляди хора и който е бил нападнат от бойци на Хамас, предаде Асошиейтед прес.

Общият брой се очаква да нарасне с оглед на това, че в района работят и други медицински екипи.

В Газа въздушните удари са принудили 123 000 палестинци да напуснат домовете си, близо 74 000 са потърсили подслон в училищата, според данни на Организацията на обединените нации.

Няколко  държави съобщиха, че техни граждани са били убити или отвлечени от "Хамас".

Председателят на Народното събрание Росен Желязков, заместник-председателят на парламента Филиз Хюсменова и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел посрещнаха рано тази сутрин втория самолет с българи, евакуирани от Израел, съобщиха от пресцентъра на парламента. С втория самолет в България се прибраха 87 наши съграждани, предаде БТА.

Съветът за сигурност на ООН проведе снощи кризисни преговори.

На извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН, което се проведе при закрити врата, много от страните членки осъдиха "Хамас" заради масираните нападения срещу Израел, а САЩ изразиха съжаление, че няма единодушие по темата. Не беше направено нито съвместно изявление, нито беше постигната обвързваща резолюция на Съвета.

Президентът на Израел обвини Иран, той отрича

Израелският президент Ицхак Херцог заяви, че отчасти и Иран е виновен за мащабната атака на "Хамас", предприета срещу Израел, и добави, че войната няма да приключи бързо, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Отговорността за този непростим грях носи не само една терористична организация, но и ос на злото, чиято база е в Иран", каза държавният глава в обръщение към нацията снощи.

Иранските проксита, заяви той, работят неуморно за унищожението на Израел. В обръщението към сънародниците си Херцог добави, че боевете ще продължат дълго.

"Война като тази не приключва само за миг", посочи той и допълни, че трудното тепърва предстои. "Воюваме за домовете си."

"Държавата Израел ще победи и този път. Нямаме друг избор."

"Хизбула", ливанското шиитско движение, което е в тесен съюз с Иран, вчера изрази солидарност с "Хамас". "Хизбула" освен това пое отговорността за ракетен обстрел от Югоизточен Ливан по-рано през вчерашния ден на окупирани от Израел територии.

Иранската мисия в ООН заяви, че Техеран не е замесен в нито едно от нападенията на ислямистката групировка в "Хамас" в Израел, предаде Ройтерс.

"Енергичните мерки, взети от Палестина, представляват единствено и само законна отбрана срещу седемдеситилетната потисническа окупация и ужасни престъпления, извършени от нелегитимния ционистки режим", посочи мисията.

Иран не крие, че подкрепя "Хамас", финансирайки и въоръжавайки групировката, и друга радикална палестинска организация, "Ислямски джихад".

Петролът поскъпна израелската централна банка продаде $30 млрд., за да стабилизира шекела

Азиатският сегмент на петролния пазар започна седмица под силното въздействие на новините от Израел. На фона на продължаващата война в Европа, сега и ескалиращият конфликт в Близкия изток разтърсва пазарите, информира Ройтерс, цитирана от БТА. 

И двата водещи петролни сорта по-рано днес поскъпнаха с над 5 на сто, точно в момент когато цените бяха започнали да отстъпват. Държавните облигации на САЩ, обичайно сигурно убежище за активи по време на кризи, също стабилно повишиха доходността си, макар че водещата азиатска борса - Токийската, днес е затворена заради официален празник. 

Към 08:30 часа българско време сортът Брент, който е референтен за Европа се котира за 87,40 долара, което е повишение с 2,82 долара или 3,33 на сто. 

Американският лек суров петрол достигна 85,76 долара за барел, поскъпвайки с 2,97 долара или 3,59 на сто.

Израелската централна банка (Bank of Israel) обяви днес, че ще продаде до 30 млрд. д. на отворения пазар, за да стабилизира националната валута на фона на военния конфликт с палестинското движение "Хамас", предаде Ройтерс. 

Това е първата продажба на чуждестранна валута в историята на институцията. 

Решението изглежда бързо успокои пазара, а шекелът се възстанови от загубите в по-ранната сесия. 

Преди оповестяването на решението шекелът загуби над 2 процента от стойността си и падна до най-ниското ниво от над седем години и половина - 3,92 шекела за долар. В последствие обменният курс се повиши до 3,86 шекела за долар, като понижението намаля до 0,6 процента. 

Посланикът на Израел в България: Не говорим за човешки същества, а за зверове

„Не говорим за човешки същества. Това са зверове, вършещи неща, които демократичните общества не могат да си представят”, каза пред Нова телевизия посланикът на Израел у нас Йоси Леви-Сфари. „Израел полага много усилия да подобри икономическото състояние на Ивицата Газа. Смятахме, че ако това се случи, ще се подобрят и отношенията. Очевидно обаче тази жестокост е планирана”.

Той категорично заяви, че Израел няма никакво намерение да превзема Газа. „От години „Хамас” са тези, които контролират Ивицата”, добави Леви-Сфари. Според него подобна атака не може да бъде осъществена без подкрепата на трета страна. 3700 ракети са изстреляни към Израел през последните два дни, посочи дипломатът и допълни, че страната е била изненадана.