Телевизионният водещ Максим Галкин обяви, че той, съпругата му Алла Пугачова и децата им остават в Израел въпреки боевете в страната. Шоуменът публикува видео, в което отрича слуховете, че той и семейството му са "избягали" от Израел след атаката на "Хамас", предаде на рускоезичния си сайт Радио "Свобода".

Галкин отбеляза, че Израел е техният „съзнателен избор“, когато семейството им напусна Русия, след като руските войски нахлуха в Украйна.

"Ние сме граждани на Европейския съюз от много години, можем да живеем в една от 27-те му красиви страни по всяко време, без проблеми, дори от утре. Но избрахме Израел, защото тук Алла и аз се чувстваме спокойни", обясни Галкин.

Телевизионният водещ припомни, че е евреин по майчина линия и иска да подкрепи израелския народ „в този наистина труден, труден момент“.

"Горди сме, че сега сме свързани с такава обединена нация, държава, в която патриотизмът не е раздута концепция, не е нещо изкуствено, наложено отгоре. Той идва от дълбините на сърцата на милиони израелци", каза художникът , като добави, че ще дари кръв за ранените в конфликта с "Хамас".

Максим Галкин и Алла Пугачова със сина си и най-малката си дъщеря живеят в Кесария, град на 50 км от Тел Авив.

Шоуменът и телевизионен водещ Михаил Шац, който се премести в Израел след началото на руската военна инвазия в Украйна, също обяви подкрепата си за страната. Във видеообръщение той каза, че по време на нахлуването на силите на "Хамас" е бил на пътуване в чужбина и е успял да се върне в Тел Авив едва в понеделник.

Шац не е резервист от Израелските сили за отбрана, но възнамерява да помага като цивилен.

"Аз съм почетен дарител между другото. Имам кола, мога да докарам и да отнеса нещо. Мога, ако някой има много спешна нужда, да настаня някого при мен. Накратко, абсолютно съм готов да окажа всякаква помощ" - каза той.