От началото на годината до 30 септември граничните полицаи са предотвратили над 158 000 опита на незаконни мигранти да влязат нелегално на територията на страната, съобщават от МВР.

Специално се отбелязва, че е възможно част от самостоятелно завърналите се лица във вътрешността на Турция, след това да са направили повече от един опит за преминаване на наша територия.

Посочва се, че през същия период на миналата година предотвратените опити са били около 115 000.

1242  граждани на трети страни са задържани  при незаконно влизане в България през 2023 г. Продължава да се наблюдава устойчивост по отношение на националностите на задържаните нелегални мигранти, сред които преобладават граждани на страни от Близкия изток и Северна Африка. Най-много от задържаните за нарушаване на държавната граница на вход са от Сирия - 629, Мароко - 200, Афганистан - 199, Ирак - 80, пишат от МВР.

За същия период при опит за незаконно преминаване на границата на изход от страната са задържани 1968 граждани на трети страни. Гражданите на Афганистан, Сирия и Мароко формират основния дял на задържаните. Най-натоварена на изход през периода остава българо-сръбска граница, където са задържани 88% от лицата, предприемащи опити за нелегално преминаване.

Със 108% е увеличението на задържаните във вътрешността на страната през юни, юли, август и септември 2023 г. - 8364 незаконни мигранти. През същия период на 2022 г. те са 4013.

С 31% е нараснал броят на образуваните досъдебни производства срещу организатори на незаконна миграция, с 15%  повече са обвиняемите за тази престъпна дейност в сравнение с летните месеци на миналата година.

Междувременно на границата 

Междувременно на посещение у нас пристигна председателят на Националния съвет на Австрия (Долната камара на австрийския парламент) Волфганг Соботка, който бе разведен по българо-турската граница на "инспекция" от председателя на Народното събрание Росен Желязков. Както е известно, Австрия, както и Нидерландия са двете страни, които възпират влизането ни в Шенген.

"Трябва да се оценят усилията, които се полагат от българска страна, за да се подсигури и опази границата. България е изключително важен партньор за нас", е заявил Соботка, цитиран от пресцентъра на НС и добавил, че като бивш министър на вътрешните работи знае, че работата е трудна и я цени наистина високо. - "Очакваме от Турция също да поеме и да изпълни задълженията си", е казал още.

"Много е важно, че дойдохме на място, за да видим не просто поредното инженерно съоръжение и технологиите в действие, а как работят хората и цялата система", подчертал Росен Желязков. Той изразил благодарност за ежедневните усилия, които полагат служителите и подчерта, че данните за предотвратените опити за незаконно преминаване показват, че предизвикателството е огромно и е общоевропейски ангажимент да се охраняват границите на ЕС.

"Вярвам, че ще бъде оценено, че България се справя по най-добрия възможен начин с помощта на нашите партньори от Съюза", добавил председателят на НС.

"Отчитаме завишение на наказателните производства с над 75 процента и с над 30 процента увеличение на осъдителните присъди", е заявил и главният секретар на МВР Живко Коцев.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков и председателят на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка посетиха участък от сухоземната държавна граница, където разгледаха инженерното възпрепятстващо съоръжение и системите за наблюдение. Те бяха запознати с дейността на „Гранична полиция“, както и с контрола и мерките за предотвратяване на опитите за незаконно влизане в България, съгласно изискванията и стандартите, прилагани в страните от Шенгенското пространство.

След това председателите на парламентите на България и Австрия посетиха ГКПП „Капитан Андреево" и наблюдаваха обработването на документите и извършването на граничния контрол на преминаващите превозни средства. Председателите на законодателните институции на България и Австрия бяха информирани и за дейността на съвместния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Гърция и Турция.

В програмата на официалното посещение на Волфганг Соботка в България са предвидени срещи с президента Румен Радев, с министър-председателя Николай Денков и с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.