Германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Емануел Макрон разговаряха по телефона днес с американския президент Джо Байдън за кризата в Близкия Изток. В разговора се включиха още британският премиер Риши Сунак и италианската министър-председателка Джорджа Мелони.

Всички са били единодушни, че Израел има право да се защити след кървавата атака на „Хамас“.

Макрон и членове на френското правителство участваха в традиционно съвместно заседание на двете правителства. Този път то се проведе в Хамбург, като за първи път продължи два дни.

Във вторник сутринта делегациите разговаряха за насърчаването и по-нататъшното развитие на изкуствения интелект. Шолц и Макрон обявиха, че трябва да има френско-германска инициатива за създаване на правни и технически условия за това. Макрон заяви, че става въпрос за създаването на силна и суверенна Европа.

Германия и Франция напоследък са далеч една от друга по отношение на енергийната политика и правилата за общия пазар на електроенергия. Макрон обяви в Хамбург, че искат да постигнат напредък по този въпрос до края на месеца.

Той говори за "духа на Хамбург", за който ще се чуе през следващите седмици. Шолц вижда напредък и във френско-германския спор за електроенергията. Целта остава неутрално по отношение на климата производство до средата на века.