Броят на жертвите в Израел на широкомащабната атака на ислямисткото движение "Хамас" достигна до поне 1200 души, заяви говорителят на израелските Сили за отбрана Йонатан Конрикус. Конрикус определи това число като "зашеметяващо" и "невъобразимо", предадоха ДПА, Франс прес и БТА.

Преобладаващото мнозинство от смъртните случаи са на цивилни, каза още той при представянето на сутрешната сводка и добави, че броят на ранените надхвърля 2700.

"За съжаление, нещо ми подсказва, че това няма да са окончателните числа", добави говорителят във видео, публикувано в социалната мрежа "Екс".

В същото време израелските военновъздушни сили продължиха контраатаките си в ивицата Газа.

Десетки изтребители са атакували повече от 200 цели в района на Ал Фуркан, съобщиха Израелските сили за отбрана рано тази сутрин. За трети път в рамките на 24 часа в ивицата Газа бяха извършени мащабни нападения. По данни на израелските военни са били поразени общо над 450 цели.

Военните заявиха, че квартал Ал Фуркан в северната част на ивицата Газа се използва от "Хамас" като терористичен център. Израел заяви, че районът е бил база за множество терористични атаки, които са били извършени срещу Израел.

Над 260 000 са изселените

Над 260 000 души са били принудени да напуснат домовете си в Ивицата Газа, тъй като тежките израелски бомбардировки от въздуха, сушата и морето продължават да засягат палестинския анклав, съобщи ООН.

Ожесточените сражения доведоха до смъртта на хиляди хора от двете страни, след като "Хамас" предприе изненадващо нападение в събота, което предизвика ответна военна кампания на Израел, предаде АФП.

"Смята се, че над 263 934 души в Газа са напуснали домовете си", заяви хуманитарната агенция на ООН OCHA, като предупреди, че се очаква този брой да нарасне още повече.

Тя заяви, че около 3000 души са били разселени "поради предишни ескалации" преди събота.

Нямало индикации за нападение

Разузнавателните служби на САЩ не са имали индикации за плановете на палестинската военна групировка "Хамас" да атакува Израел, заяви снощи Съветникът на Белия дом по въпросите за националната сигурност Джейк Съливан, цитиран от Ройтерс.

"Не видяхме нищо, което да подсказва, че ще се развие атака от този тип, също както израелците", заяви Съливан пред репортери, в отговор на запитване дали американското разузнаване е имало информация, сочеща предстояща атака.

"Хамас", която е класифицирана като терористична организация от САЩ, Европейския съюз и Израел, нанесе най-тежките удари с жертви сред цивилното население от основаването на Израел при своята голяма атака, предприета от ивицата Газа в събота.

Нападенията очевидно изненадаха имащите изключително висока репутация израелски служби за сигурност, което доведе до шок и задаването на гневни въпроси в Израел, като например защо разузнавателните служби не са успели да открият подготовката на "Хамас" и защо военните не са били по-подготвени за нападение през укрепената граница, отбелязва Ройтерс.

Най-новата ескалация на конфликта в Близкия изток започна на 7 октомври.