933 лв. става минималната работна заплата от1 януари 2024 г. В момента тя е 780 лв. Така тя ше бъсе уверичена със 153 лв.

"С този ръст от почти 20%, съчетан с други мерки, ще изпълним един от ангажиментите си за намаляване на неравенството в България, което е твърде високо за европейските стандарти.“

Това обяви премиерът Николай Денков преди заседанието на правителството в сряда.

„България продължава да бъде държавата с най-ниска минимална работна заплата в Европейския съюз. Ние поетапно трябва да излезем от ситуацията на икономика, която привлича инвеститори главно с ниските си възнаграждения“, добави той.

Повишението на минималната работна заплата от следващата година ще подобри жизнения стандарт на повече от 500 000 работещи, които в момента получават възнаграждения от 780 до 933 лв. То значително надхвърля инфлацията през последната година – през август 2023 г. спрямо август 2022 г. тя е 7.7%.

Според Кодекса на труда минималната работна заплата за следващата календарна година се определя в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година. Новата най-ниска заплата не може да е по-ниска от определената за предходната година, посочват от правителствената пресслужба.