Стрийминг платформите се радват на голяма популярност както в световен мащаб, така и у нас. Освен музика филми и сериали, все по-често потребителите избират да слушат радио, подкаст или аудиокниги онлайн. За нарастващото потребителско търсене на аудиосъдържание говори фактът, че в света има регистрирани над 4 млн. подкаста. Най-голямото предимство, което дигиталните аудиоуслуги дават, е, че слушателите могат да се наслаждават на любимото си съдържание в движение навсякъде и по всяко време, без значение дали пътуват, работят, тренират или си почиват у дома.

Друг голям плюс на този вид услуги е намаляването на екранното време, което е щадящо за очите. Този факт никак не е за пренебрегване, особено когато става въпрос за децата. И тук добавената стойност е, че чрез слушането на любими истории у малчуганите покълва любовта към книгите. Не на последно място аудиокнигите позволяват и качествено прекарано семейно време – у дома или на път, слушането заедно със семейството е чудесен и смислен начин за сплотяване.

В съвременния свят на голям процент от хората им се налага да практикуват мултитаскинг. Понякога да слушаш и едновременно с това да вършиш нещо друго може да е проблем, защото изпускаш детайли. Въпреки това се оказва, че в някои случаи слушането на подкасти или аудиокниги помага за концентрацията. Например слушането на успокояваща аудиокнига или медитативна история може да помогне за цялостното отпускане и фокусиране на слушащия. Има хора, които пък съчетават четене и слушане на един и същи текст, като това се нарича „четене с потапяне“ –  помага при учене на чужди езици или за по-лесното възприемане на сложни текстове на роден език. 

Оказва се и че пазарът на аудиокниги е сред набиращите скорост индустрии и през последните години отбелязва огромен ръст в глобален план. Любопитен факт е, че 70% от слушателите на аудиокниги са жени, а 50% са милениъли според мащабно проучване по темата. Една от причините за бързото навлизане на тази дигитална услуга е лесният достъп – нужни са само абонамент и смартфон, таблет или друго мобилно устройство.  

Тенденцията за все по-честото използване на аудиострийминг услуги, и в частност аудиокниги, не подминава и нас, в България. Аудиокнигите набират популярност, като те са предпочитани не само от хората, които имат ограничено време за четене, но и от всички, които обичат да слушат, докато пътуват в градския транспорт, шофират или спортуват. В момента сред най-изгодните предложения за абонамент за такава услуга у нас идва от Yettel. През мобилното приложение на оператора потребителите могат да активират платформата за аудиокниги Storytel като добавена стойност към плана си и да се насладят на стрийминг без ограничение за различни периоди – от 14 дни до 6 месеца. Услугата прави максимално приятно пътешествието в дигиталния свят и предлага чудесни решения за оптимизиране на времето. Дигиталната библиотека съдържа над 500 000 заглавия на пет езика и едно от удобствата, които предлага, е възможността да се слушат книги и офлайн.

За да загатнем за разнообразието, което ви очаква в тази аудиострийминг платформа, ще споменем, че в топ 50 в момента влизат „Глюкозната революця“ на Джеси Инчауспе, „Мамник“ на Васил Попов, „Тънкото изкуство да не ти пука“ на Марк Менсън и „Времеубежище“ на Георги Господинов.

Може да се влезе и в „детски режим“, който дава достъп само до детската категория в приложението. Така детето може да търси, слуша и чете аудио и е-книги, които са подходящи за възрастта му. Платформата изкушава също и с подкасти с разнородни теми и водещи. Сред тях са документален подкаст, който разследва градски легенди и слабо познати моменти от съвременната история на София, родителски подкасти, няколко, посветени на менталното и физическото здраве, а сред най-популярните тази седмица е подкаст за връзките – темите тръгват от връзката със себе си, минават през връзките с другите и стигат до връзката с Вселената.