На този етап България не обмисля да предостави военна помощ за Израел.

Това заяви пред български журналисти в Брюксел министърът на отбраната Тодор Тагарев. Той участва в двудневна среща с колегите си от страните членки на пакта.

САЩ обявиха помощ. Германия съобщи, че праща дронове.

„България няма такива цели. Нашата цел беше първо да помогнем на българските граждани, които желаят да се евакуират от Израел“, изтъкна Тагарев.

На срещата бе и израелският министър на отбраната Йоав Галант. Той показа на останалите участници снимки от ужасяващата атака на „Хамас“ срещу Израел. На тях имало избити деца и отрязани глави, сподели Тагарев.

Не е коментирано в детайли какъв да бъде пропорционалният отговор, за който са призовали министрите, каза още той.

„Признаваме, че Израел е обект на ужасяваща атака. Въпросът е как ще се реагира. Но е желателно да се спазят някакви норми при търсенето на този отговор“, продължи българският министър.

В отговор на журналистически въпрос дали има опасност за националната ни сигурност след атаката на „Хамас“ той се въздържа от коментар на думите на президента Румен Радев, че такава опасност няма.

Решението на България за предоставяне на компоненти за украинските противовъздушни системи С-300 всъщност е на Народното събрание, отговори Тагарев на въпрос на Клуб Z. И припомни, че става дума за ракети, които са неизправни. Но предполагаме, че украинската страна самостоятелно или с помощта на някои съюзници и партньори ще успее да ги възстанови и ще ги използва за защита на населението и на инфраструктура, която ще бъде критична за зимния период. България ще предаде ракетите в тяхната цялост, а какво точно ще използват украинците и как ще успеят да ги възстановят, е технически въпрос, който не е обсъждан.

Колкото до бронетранспортьорите, с които имаме намерение да помогнем, има забавяне на подписването на меморандум между София и Киев. След като парламентът го ратифицира, ще може да се започне предоставянето на бойните машини. Става дума за над 100 машини. Те не са нови, но са с оригиналното си въоръжение, с комплект запасни части. И могат да свършат добра работа ако не на въоръжените сили на Украйна, поне на силите за териториална отбрана.

При политически катаклизми у нас е изостанала подготовката за реализацията на договорите за индустриално сътрудничество. Много добре обаче върви договорът, за който отговаря Министерството на отбраната, похвали се Тодор Тагарев.. Той е за създаване на капацитет за подготовката на инженерно-технически кадри за обслужването на самолетите Ф-16. Тук страната ни се е присъединила към неформалната коалиция „Ф-16“, като е предложила да обучава украински пилоти и инженерно-технически състав на английски език, аъ след това базова и напреднала подготовка за самите Ф-16.

Най-важното за България по линия на производството и закупуването на боеприпаси са инвестиции или съфинансиране от европейски фондове за повишаване на капацитета за производство, каза Тагарев в отговор на друг въпрос на Клуб Z.

„Първо, България е много голям производител на боеприпаси по съветските стандарти. Произвеждаме над 50 на сто от тях в ЕС. Искаме да запазим тези конкурентни предимства и при производство на боеприпаси по натовски стандарти. Както и да използваме този краткосрочен интерес, за да подпомогнем интеграцията на българската отбранителна индустрия в европейската отбранителна, технологична и индустриална база. Искаме също да повишим сигурността на доставките за ЕС. Това са общи интереси на целия Европейски съюз“, допълни министърът.

Това е заявил той във вторник, когато е прочел лекция на конференция по въпросите на сигурността в Брюксел.